Kiderült, mekkora lesz a nyugdíjemelés

A kormány döntött a nyugdíjprémiumról és a nyugdíjemelés mértékéről is.

2022. október 6., 06:41

Szerző:

Megjelentek a Magyar Közlönyben a nyugdíjemelésől, illetve a nyugdíjprémiumról és egyes más ellátások után járó egyszeri juttatásról szóló kormányrendeletek – írja a 24.hu.

Visszamenőleg is megkapják

A döntés szerint 4,5 százalékos lesz a nyugdíjemelés november 1-jétől, 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal, vagyis a novemberre járó ellátásokat a jogosultaknak már az emelt összegben kell folyósítani. A döntés érinti a 13. havi nyugdíjat is. Ha valaki egyidejűleg több, a rendelet alapján emelendő ellátást kap, az ellátásokat külön-külön kell emelni. A nyugdíjprémiumot ezen ellátások együttes összege után kell számítani.

A másik rendelet szerint a novemberi nyugdíjprémium számításához használt szorzószám 0,5. A törvény szerint a prémium akkor jár, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot. A szorzó a kormány által a növekedéshez képest megadott szám, ami azt jelenti, hogy 4 százalékos GDP-növekedéssel számol.

A Napi.hu azt írja, a novemberi ellátás negyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) kell majd megszorozni, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjprémium maximuma 20 ezerszer 0,5, azaz 10 ezer forint lesz. 

A 4,5 százalékpontos nyugdíjemelés egyébként azt jelenti, hogya kormány 13,4 százalékosra teszi az idei átlagos pénzromlás mértékét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash.com)

Az online szerencsejátékok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, így nem csoda, hogy hazánkban is egyre több ember figyelmét felkeltik az online kaszinó játékok, illetve a sportfogadási lehetőségek. Van azonban egy olyan dolog, amely jelenleg nem teljesen egyértelmű. Ez pedig nem más, mint hogy mennyire legálisan működnek hazánkban a sportfogadási, és az online kaszinó oldalak.

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

Elkezdődött a megújuló Blaha Lujza tér műszaki átvételi eljárása kedden, az ellenőrzési folyamat során kisebb helyszíni munkák még történhetnek, ezt követően a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret még az idén birtokba vehetik az arra közlekedők, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).