Kiderült, mekkora lesz a nyugdíjemelés

A kormány döntött a nyugdíjprémiumról és a nyugdíjemelés mértékéről is.

2022. október 6., 06:41

Szerző:

Megjelentek a Magyar Közlönyben a nyugdíjemelésől, illetve a nyugdíjprémiumról és egyes más ellátások után járó egyszeri juttatásról szóló kormányrendeletek – írja a 24.hu.

Visszamenőleg is megkapják

A döntés szerint 4,5 százalékos lesz a nyugdíjemelés november 1-jétől, 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal, vagyis a novemberre járó ellátásokat a jogosultaknak már az emelt összegben kell folyósítani. A döntés érinti a 13. havi nyugdíjat is. Ha valaki egyidejűleg több, a rendelet alapján emelendő ellátást kap, az ellátásokat külön-külön kell emelni. A nyugdíjprémiumot ezen ellátások együttes összege után kell számítani.

A másik rendelet szerint a novemberi nyugdíjprémium számításához használt szorzószám 0,5. A törvény szerint a prémium akkor jár, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot. A szorzó a kormány által a növekedéshez képest megadott szám, ami azt jelenti, hogy 4 százalékos GDP-növekedéssel számol.

A Napi.hu azt írja, a novemberi ellátás negyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) kell majd megszorozni, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjprémium maximuma 20 ezerszer 0,5, azaz 10 ezer forint lesz. 

A 4,5 százalékpontos nyugdíjemelés egyébként azt jelenti, hogya kormány 13,4 százalékosra teszi az idei átlagos pénzromlás mértékét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash.com)