Kiderült, hány oltást kapott Dúró Dóra

Nyilvánosságra került, hogy hányan és hányszor oltatták be magukat a különböző pártok képviselői.

2021. november 26., 15:37

Szerző:

Sajátos rendelkezésre világít rá Bencsik jános független országgyűlési képviselő azon javaslata, amely megszüntetné annak a képviselőnek a megbízatását, aki december 31-éig nem oltatja be magát. Bencsik azután kezdeményezte a képviselők kötelező oltását, hogy az Országgyűlés Hivatala kötelezővé tette a védőoltást minden parlamenti alkalmazottnak, miközben a képviselőket csak jogszabályban kötelezhetik az oltás felvételére. A 24.hu körkérdésben járt utána, hány képviselőt érinthet a rendelkezés és meglepő válaszokat kapott. 

A Fidesz-frakció minden képviselője és munkatársa már legalább két koronavírus elleni védőoltáson van túl, és folyamatos a harmadik, emlékeztető oltások felvétele, utóbbira mindenkit biztatnak – válaszolta a körkérdésre a kormánypárt frakciója.

A Demokratikus Koalíció kilencfős frakciójából szintén mindenki legalább két oltással rendelkezik, hatan pedig már a harmadik oltásukat is megkapták.

Az oltások beadatásában legjobban a Párbeszéd frakciója áll: mind az öten felvették az emlékeztető oltást is.

Az MSZP 15 tagú frakciójából mindenki megkapta a második oltását, tizenegyen a harmadikat is felvették, és a többiek is tervezik beadatni az emlékeztető oltást.

Az LMP 6 fős frakciójában mindenkinek van legalább két oltása, hárman pedig már az emlékeztető dózist is megkapták. Levelükben azt írták, a többiek is felveszik azt, amint lehetőségük nyílik rá.

A frakciók közül egyedül a Jobbik nem közölt adatokat a képviselőinek oltottságáról. Válaszuk szerint, az adatigénylés olyan adatkörbe tartozik, amely nem adható közre, tekintettel az uniós adatvédelmi rendelet, a GDPR rendelkezéseire és arra, hogy az egészségi állapotra vonatkozó információ különleges adat. Megjegyezték, ettől a közszereplők az oltás tényét nyilvánosságra hozhatják, így tett Jakab Péter frakcióvezető is, miután megkapta a harmadik adag vakcináját is.

A KDNP a cikk megjelenése után e-mailben jelezte a lap szerkesztőségének, hogy minden képviselőjük felvette a második oltást és folyamatban van a harmadik oltások beadása.

A 13 független és egy nemzetiségi képviselőből tízen válaszoltak a lapnak. Bencsik János elmondta, hogy három dózis vakcinát vett fel: a két Pfizerre november 15-én egy Modernát kapott. Sneider Tamás a harmadik oltást is megkapta.

A Jobbik után a Mi Hazánkból is távozó Fülöp Erik is támogatja Bencsik javaslatát; ő eddig két oltást vett fel, decemberre tervezi a harmadikat.

Az előbb az Együttben, majd a DK-frakcióban politizáló Székely Sándor levelében emlékeztetett, hogy pártja, az ISZOMM nemrég jelentette be, „síkra száll azért, hogy a Covid-oltásból a jogi helyzet tisztázása után kötelező oltás váljon Magyarországon”. Ő eddig két oltást kapott és napokban kapja a harmadikat. 

Az Együtt után az LMP-t megjárt Szabó Szabolcs, aki a következő választáson a Momentum színeiben indul, két AstraZeneca-oltás után Pfizert kapott.

Mint kiderült, Dúró Dóra a Mi Hazánk politikusa két Sinopharm-vakcinát vett fel, és többet nem tervez. Pártja következetesen kiáll a kötelező oltás bevezetése ellen, amelyre válaszában is emlékeztet. Mint írja, az oltatlan magyarok milliónak megbélyegzése helyett inkább korrekt tájékoztatásra van szükség az oltások hatásfokáról és hosszú távú kockázatairól. Szerinte a korrekt tájékoztatás után mindenki dönthet majd a saját sorsáról, a diszkrimináció azonban a Mi Hazánk szerint elfogadhatatlan. 

(Kiemelt képünk: Dúró Dóra a Mi Hazánk oltásellenes tüntetésén a Miniszterelnökség főbejáratánál a budai Várban. Fotó: Dúró Dóra Facebook oldala.)