Az egyedülálló anya kétezer forintot ér

Sümegen szociális tüzifa nem jár a gyermekét egyedül nevelő anyának, a polgármester kétezer forintot utalt ki neki.

2022. október 4., 16:47

Szerző:

Az esetről egy sümegi civil aktivista, Németh Szabolcs számolt be a közösségi oldalán. Az egyedülálló anya dolgozik, másodállást is vállal. Fizeti a lakbért és a rezsit, szegényes, de annál tisztább háztartását vezeti, nem iszik, nem dohányzik, az elmúlt években alig tudott magának ruhát venni. Egyre nehezebb körülmények között próbál a felszínen maradni úgy, hogy volt férje ellen eljárás folyik, mivel nem fizeti a gyermektartást.

Tüzifára nem jogosult, kiszúrják a szemét kétezer forinttal

Az asszony gyermeke azonban váratlanul beteg lett, és a drága gyógyszerekre már nem futotta. Ezért az önkormányzathoz fordult, azt remélve, hogy nehéz élethelyzetében érdemi segítséget kaphat. A kérelméhez szükséges iratokat összeszedte és a polgármesteri hivatalba ment.

Az első meglepetés akkor érte, amikor a városháza egyik ügyintézője közölte vele, hogy szociálistűzifa-igénylését „felejtse is el”, mert nincs fa és különben sem járna neki. Néhány forinttal ugyanis az egy főre megállapított rendkívül szűkre szabott összeghatár felett van a jövedelme.  A második meglepetés pénteken érte, amikor kapott egy tértivevényes levelet Végh László fideszes polgármester aláírásával. A gyógyszer és megélhetési kiadásokra kétezer forintot utalnak ki neki és a kisfiának. A levél feladási díja nagyjából 700 forint lehet.

Németh az esettel kapcsolatban felteszi a kérdést, hogy „Rendjén van, hogy itt a tél, és mint kiderült, a város nyáron egy kugli fát sem vett szociális tűzifa gyanánt? Rendjén van, hogy milliók folynak el eszem-iszomra és milliók mennek el öltözködési és kommunikációs tanácsadóra? Rendjén van, hogy egy valóban rászoruló, nélkülöző gyermekes anyukát így aláznak meg? Nem kellene valami azonnali intézkedést tenni, hogy ilyen többet ne forduljon elő?” 

A sümegiek az arcpirító esetet olvasva összefogtak, és gyűjtést szerveztek az asszonynak.

(Kiemelt fotónk: A XIII. században épült sümegi vár. MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László)