Két halálos baleset volt tűz miatt péntek éjszaka és szombat reggel között

Péntek éjszaka füstmérgezésben meghalt egy férfi Horvátzsidányban, szombat reggel pedig dombegyházi ház konyhája gyulladt ki, amibe belehalt egy ember.

2022. december 3., 10:26

Szerző:

Két halálos balesetről számolt be a katasztrófavédelem szombati közleményében. Részletezték, hogy péntek késő este fél tizenegy körül érkezett a jelzés a katasztrófavédelem ügyeletére, amely szerint halálos füstmérgezés történhetett Vas megyében, Horvátzsidányban.

 A tűzoltók kivonultak a helyszínre, amelynek egyik szobájában találták meg az áldozatot. A családi házban egy öntöttvas kályhával fűtöttek, amelynek a füstcsöve az illesztéseknél több helyen is eresztett. A tűzoltók rekonstruálták az esetet és begyújtottak a kályhába. A hibás füstcsőből több helyen is füst szivárgott a szobába, feltehetően ez vezetett a tragédiához.

Szombat reggel fél nyolc körül egy Békés megyei tragikus esetről érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez. Dombegyházán a Mezőfi utcában főzés közben keletkezett tűz egy családi ház konyhájában. A tűzoltók kiérkezésekor már nem volt tűz. Feltehetően az áldozat ruhája gyulladt meg főzés közben és ez vezetett tragédiához. A konyhában más nem gyulladt meg.

A katasztrófavédelem a két eset kapcsán felhívta a figyelmet, hogy ahol gázzal fűtenek, ott ott kétévente, ahol pedig szilárd tüzelővel, ott évente érdemes kéményseprőt hívni és a kéményt ellenőriztetni. A tűzhely környékét pedig tartsuk rendben, hogy megelőzzük a tüzeket.

(Kiemelt képünk illusztráció: A magyar BM Heros Zrt. első, legyártott Aquarex D7 típusú, duplafülkés tűzoltóautója a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokságon 2018. december 21-én. Fotó: MTI / Komka Péter)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.