114 jelölt indul a polgármesteri székért Budapest kerületeiben

Mutatjuk kik indulnak a budapesti kerületek polgármestereinek. 

2024. május 8., 14:47

Szerző:

Rengetegen jelentkeztek be Budapest kerületeinek vezetésére az idei önkormányzati választások közeledtével. A polgármesterjelöltek névsora végleges, 114 jelölt próbálkozik majd, közülük viszont csak 23-ból lesz végül polgármester. A Magyar Nemzet végigvette a kerületeket, vannak olyan helyek, ahol szinte minden változatlan öt évvel ezelőtthöz képest, de sok helyen teljesen átrajzolódtak az erőviszonyok. A legtöbben, nyolcan a XVIII. kerületben indulnak, míg a legkevesebb jelölt az I., a II. és a VI. kerületben lesz a szavazólapon, ahol három-három jelöltet jelentettek be. 

Ők indulnak a polgármesteri székért Budapest elit kerületeiben 

Az I. kerületben, a jelenlegi városvezető, V. Naszályi Márta kihívója a fideszes Böröcz László. Öt éve 121 szavazattal nyert V. Naszályi Márta, aki Nagy Gábor Tamást, a kerületet 1998 óta vezető jobboldali polgármestert győzte le. Ahogy arról beszámoltunk, Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke és polgármesterjelöltje nyerte a Hegyvidék előválasztását, így Kendernay János az LMP helyi polgármesterjelöltje be is jelentette, hogy visszalép. Tehát a két jelölt mellett a kutyapárt politikusa maradt még versenyben. Nánásiné Abonyi Gyöngyi indul polgármesternek a kutyák színeiben, aki egyébként pártja kompenzációs listáját is vezeti.

A II. kerületben a Fidesz-KDNP Dombi Rudolf olimpikont indítja az MSZP-s, idén is ötpárti jelöltként induló Őrsi Gergely ellen, aki 2019-ben nyerte el a polgármesteri címet, az előtte 2006 óta jobboldali irányítás alatt álló budai kerületben. A harmadik jelölt Babcsány Dávid, a Mi Hazánk politikusa lesz, akire a II. kerületben voksolni lehet.

Óbudán, a III. kerületben már öt jelölt is lesz a szavazólapon. A 2006 óta a kerületet irányító, fideszes Bús Balázs kevesebb mint a egy százalékkal kapott ki Kiss Lászlótól, akit öt baloldali párt támogatott. Kiss mögé ezúttal a Jobbik is beállt, azonban lesz kutyapártos – Baloghné Marosvölgyi Anna –, Mi Hazánk-os – Budai Sándor – kihívója is, de a Gattyán-féle Megoldás Mozgalom jelöltje, Vig Rafael is összegyűjtötte az ajánlásokat, így rá is lehet szavazni a budai kerületben.

Budapesten a XVIII. kerületben indul a legtöbb jelölt

A IV. kerületben öt éve Déri Tibor, momentumos politikust választották kerületvezetőnek. Az akkor ötpárti jelöltként induló momentumos azóta már a DK fővárosi frakciójában ül, a kerület vezetéséért azonban nem indul újra – írja a magyar Nemzet. Jelenleg a Demokratikus Koalíció színeiben dr. Trippon Norbert alpolgármester indul a 2024-es önkormányzati választásokon a IV. kerület polgármesteri székéért. Wintermantel Zsolt pedig Fidesz–KDNP-s indulóként nyerne. Rajtuk kívül még négy jelölt indul: Pajor Tibor ezúttal a Mi Hazánk színeiben, a kutyapártot a pártigazgató, Nagy Dávid képviseli, Oravez Attila a Jakab Péter-féle A Nép Pártján jelöltje lesz, és egy független jelölt, Mayer Ádám is össze tudta gyűjteni az ajánlásokat. 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint is nyilvántartásba vették Juhász Pétert, mint polgármesterjelöltet az V. kerületben– írja a Népszava.  Ellenfele a kerületet a kerületet 2014 óta vezető fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter. Rajtuk kívül Schmuck Andor is indul saját civil egyesületével, illetve a Mi Hazánk is állított jelölteket, polgármesternek Szikora Istvánt ajánlják. A szavazólapon ott lesz Mázló Imre független jelölt is. 

A VI. kerületben Soproni Tamás immáron kizárólag a Momentum jelöltjeként indul újra. A Fidesz–KDNP Kovács Balázs Norbertet jelölte, és indul még Bálint György is, aki öt éve még Sopronival szövetségben került be a képviselő-testületbe, MSZP-s politikusként. Bálint György most saját egyesületének színeiben indul el a választásokon. 

A Fidesz–KDNP is teljesen átalakult a VII. kerületben, ezúttal Benedek Zsoltot indítják polgármesternek, rajta kívül indul Hunwald György korábbi kerületi MSZP-s polgármester, aki ezúttal a Szolidaritás jelöltje, Terdik Rolandot a kutyapárt indítja, és két civil egyesület is indít polgármesterjelöltet. Garai Dóra az Élhető Erzsébetváros Egyesület színeiben indul, Lajos Béla pedig a Színes Erzsébetváros jelöltje.

A VIII. kerületben Pikó Andrásnak hat kihívója is lesz. Külön jelöltet indít az MSZP (Szili-Darók Ildikó), és a Jobbik (Kozma András) is. A Mi Hazánk jelöltje a kerületben Ébl György, a Munkáspárt Barabás Györgyöt, míg a Szolidaritás Simon Györgyöt indítja. Ahogy arról beszámoltunk, Sára Botond főispánt, volt polgármestert indítja a Fidesz Budapest VIII. kerületében Pikó András ellen a június 9-i önkormányzati választáson. A kormánypárti politikus a Magyar Nemzetnek adott interjúban arról beszélt, hogy a megméretés napjáig fizetés nélküli szabadságra megy. Ha megválasztják józsefvárosi polgármesternek – fűzte hozzá – összeférhetetlenség miatt október 1-től feláll a főispáni székből, lemond Budapest Főváros Kormányhivatala vezetéséről.

A IX. kerületben Baranyi Krisztina jelenlegi polgármester újraindulását a Kulcs Egyesület, az MKKP, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd is támogatja. Egyik kihívója a korábbi SZDSZ-s polgármester, a most függetlenként induló Gegesy Ferenc. A Fidesz–KDNP a kerületi frakcióvezetőjét, Gyurákovics Andreát indítja. Cséplő Dániel a Szolidaritás, Kvacskay Károly a Mi Hazánk polgármesterjelöltje lesz Ferencvárosban. 

A X. kerületben 2019-ben is a Fidesz–KDNP jelöltje, D. Kovács Róbert Antal nyerte a polgármesterválasztást. Idén is ő indul, kihívója a DK-s  Mustó Géza lesz, aki bírja az ellenzéki pártok támogatását is. Indít azonban polgármesterjelöltet a Magyar Péter-féle Tisza Párt (Barna Judit), a Mi Hazánk (Vékony Csongor), és a Munkáspárt (Kerezsi László) is.

Újbudán ismét indul a jelenlegi polgármester Dr. László Imre, aki 2019-ben (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) jelöltjeként 50,52 százalékkal nyerte el az újbudai szavazók bizalmát. A Tisza Párt itt is indít polgármester-jelöltet, Orbán Árpád István személyében. A Fidesz–KDNP vérfrissítést hajtott végre, Király Nórát indítják polgármester-jelöltnek, aki korábban alpolgármestere volt a XI. kerületnek. A főváros legnépesebb kerületében, az itt hagyományosan erős Mi Hazánk Zakar Gergelyt indítja polgármester-jelöltnek.

A XII. kerületben biztosan új polgármestert választanak június 9-én, ugyanis a kerületet 2006 óta vezető Pokorni Zoltán nem indul újra. A Fidesz–KDNP Fonti Krisztina, eddigi alpolgármestert indítja, míg a baloldal Kovács Gergelyt támogatja. Vincze Géza a Szolidaritás jelöltje lesz. Rajtuk kívül Binder Csaba, a Mi Hazánk jelöltje lesz még ott a szavazólapon.

A XIII. kerületben Tóth József polgármester, volt országgyűlési képviselő idén is újraindul, kihívói Harrach Tamás (Fidesz–KDNP), Balog Csaba (Mi Hazánk), és az LMP-s országgyűlési képviselő, Kanász-Nagy Máté lesznek.

A XIV. kerületben még színesebb a paletta. Ezt a kerületet is MSZP-s polgármester vezeti, Horváth Csaba személyében, aki szintén kapott LMP-s kihívót, Vida Attila személyében, de egykori alpolgármestere, Rózsa András is elindul ellene. A Mi Hazánk Czeglédi Jánost indítja. A Fidesz–KDNP jelöltje pedig Borbély Ádám lesz.A momentumos Rózsa András mögé állt be ugyanis a kerületben megválasztott országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos, és a Civil Zugló egyesület is. Horváth Csabát az MSZP mellett a DK és Párbeszéd támogatják.

A XV. kerületben a DK polgármesterjelöltje ezúttal is Cserdiné Németh Angéla lesz. Őt a Fidesz–KDNP részéről ezúttal Lehoczki Ádám hívta ki. Bartal Andrást a Mi Hazánk indítja, és egy független jelölt, Palocsai Béla is ott lesz a szavazólapon.

A XVI. kerületben Kovács Péter, fideszes polgármester újrázna, kihívója ezúttal Csizmazia Ferenc lesz, akit öt baloldali párt támogat. A szavazólapon ott lesz még Zsidró László, aki a Mi Hazánk jelöltje, valamint Ferenci Zoltán egy helyi civil egyesület jelöltjeként.

A szomszédos XVII. kerületet Horváth Tamás (Fidesz–KDNP) vezeti, aki Riz Levente korábbi, tragikusan fiatalon elhunyt polgármester helyettese volt előtte. A kerületvezetőnek hat kihívója is lesz. A legtöbb balos párt Lukoczki Károlyt támogatja, de külön indul a Momentum, akik Gergely Bálintot ajánlják. Itt is indul a Magyar Péter-féle Tisza Párt, Dálnoki Áront jelölték, Fazekas László a Mi Hazánk, Gál Péter a Munkáspárt jelöltje. Fachet Gergő pedig egy helyi civil szervezet jelöltje lesz, az Itthon Rákosmentén Egyesület indítja.

A XVIII. kerületben indul a legtöbb jelölt. A kerületet 2019 óta vezető Szaniszló Sándornak (DK–Jobbik–Momentum–MSZP–Párbeszéd) hét kihívója is lesz. Ughy Attila most újra a Fidesz–KDNP jelöltjeként indul. Rajtuk kívül a szavazólapon lesz: Baranyi Gábor (Munkáspárt), Banga Zoltán (LMP), Ruttensdorfer Béla (A Nép Pártján), Kaldenecker György (Mi Hazánk), Tabi Tünde (Megoldás Mozgalom), Balogh Balázs (Tisza).

A XIX. kerületben a baloldali pártok továbbra is Gajda Pétert támogatják. A Fidesz–KDNP jelöltje csakúgy mint öt éve Dódity Gabriella lesz. A Mi Hazánk Egyed Andrást indítja, és egy független jelölt, Dombi János is szerepelni fog a szavazólapon június 9-én.

A szomszédos XX. kerületbe, a nagyobb pártok a DK helyi erős emberét, Fekete Katalint támogatják a pesterzsébeti polgármesterjelölti versenyben, azonban a korábbi DK-s alpolgármester, Nemes László is indul, csak éppen ezúttal a Szolidaritás és a Helló Pesterzsébetiek civil szervezet színeiben. A Fidesz–KDNP csakúgy mint öt éve a kerületet 1998 óta vezető Szabados Ákost támogatja, aki ezúttal is független jelöltként indul. Rovó László Attilát a Jobbik, Tóth Zoltán Józsefet pedig a Mi Hazánk indítja a kerületben.

Csepelen hét jelölt lesz a szavazólapon. A jelenlegi polgármester, a Fideszből kizárt Borbély Lénárd saját egyesületével, és korábbi baloldali önkormányzati képviselőkkel indul egy csapatban. A Fidesz–KDNP Dudás Zoltánt indítja, a baloldali pártok pedig a helyi momentumos önkormányzati képviselőt, Dukán András Ferencet. Rajtuk kívül indul még Győrfi Krisztina, a Független Kerekasztal jelöltje, Kál Károly a Szolidaritás, Kerékgyártó Nóra A Nép Pártján, Szabó Sándor pedig a Mi Hazánk színeiben indul.

Budafokon is a Fidesz–KDNP-s polgármesterjelölt nyert öt éve, Karsay Ferenc idén is indul, kihívója azonban ezúttal Perlai Zoltán lesz, aki jelenleg DK-s önkormányzati képviselő. Dankóné Hegedűs Jolán a Szolidaritás színeiben indul, Esze Tamás pedig a Mi Hazánk jelöltje lesz, egy helyi civil egyesület pedig Iván Jánost indítja.

A XXIII. kerületben is sokan szeretnének polgármesterek lenni. Bese Ferenc független jelölt ellen a Fidesz nem indít senkit, de a baloldali pártok Ritter Ottót jelölik a posztra. Bereczki Miklós, az ellenzéki pártok öt évvel ezelőtti jelöltje ezúttal függetlenként indul, az LMP külső támogatásával. Kovács Attila a Mi Hazánk jelöltje lesz, Imre Dezsőt pedig a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Néppárt indítja polgármesterjelöltnek.

(Kiemelt képünkön: Budapest belvárosában a  Fashion street. Fotó: Philippe TURPIN / Photononstop / Photononstop via AFP)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.