Keresztes László Lóránt beállt Márki-Zay Péter mögé

Az LMP frakcióvezetője Fiala János műsorában mondta el, hova-kire fog szavazni a második fordulóban.

2021. október 11., 07:58

Szerző:

Fiala János hétfői műsorának volt vendége Keresztes László Lóránt. Az LMP frakcióvezetője az előválasztáson alig kétszáz szavazattal maradt alul Pécsett a DK és Jobbik által támogatott Szakács Lászlóval szemben. 

Keresztes tízes skálán 7-es, 8-asra értékelte az előválasztást ahhoz képest, amire számított. Szerinte sokkal többen mentek el, mint amennyire ő várt előzőleg. Kifejezetten pozitívumként említette, hogy a teljesen különböző pártok konstruktívan tudtak együttműködni.

Elmondta, ők nagyon kritikusak a 2010 előttikormányzással, ezért garanciákat várnak, hogy az a fajta neoliberális, a környezeti értékeket figyelmen kívül hagyó politika nem tér vissza. Paks 2-vel kapcsolatban a frakcióvezető elmondta, hogy ők már akkor ellene voltak, amikor a szocialista kormány döntött a megépítés szükségességéről. 

Úgy látja, két irányba indult az ellenzéki összefogás. Eredetileg a Jobbik, az LMP és a Momentum nem szeretett volna ugyanazon a listán szerepelni, mint a 2010 előtt is szerepet vállaló pártok. Korábban meg is lett volna a lehetőség, hogy két külön ellenzéki listával induljanak, de ezt a lehetőséget egy, a Fidesz érdekében Volner János által beterjesztett újabb módosítás elvágta. 

Fiala János szóba hozta Keresztes legyőzőjét, Szakács Lászlót, akit kizártak a szocialista pártból, amely pedig Keresztest támogatta Baranyában. Az LMP-s politikus azt mondta, nem kívánja kommentálni, ami a szocialista pártban ezzel kapcsolatban történt. 

Keresztes szerint nem ért el jó eredmény az LMP, nem elégedett az öt, előválasztáson győztes jelölttel, de bízik benne, hogy jövőre mind az öt bekerül majd a parlamentbe. 

Saját helyett azért Karácsony Gergelyt támogatták miniszterelnök-jelöltnek, mert így látták biztosabbnak, hogy zöld értékeket valló kormányfője legyen Magyarországnak.  

A múlt hét eseményei után viszont azért nem állt a párt is hivatalosan Márki-Zay Péter mögé, mert egyrészt nem találják elég zöldnek a programját, másrészt idejük sem volt széles körű, kiérlelt döntést hozni. Ő személy szerint azonban Márki-Zayra fog szavazni, annak ellenére, hogy sok mindenben nem ért vele egyet. 

Az eredmények alapján ugyanis egyetért Karácsony és Márki-Zay kérdésfelvetésével, hogy lehet-e Dobrev Klárával nyerni. Szerinte nem, a DK jelöltjével van a legkisebb esély Orbán leváltására. 

A vesztes előválasztás utáni személyes sorsának alakulásáról Keresztes még nem tudott nyilatkozni, így azt sem tudta megmondani, rajta lesz-e a közös listán. 

A teljes beszélgetést itt lehet visszanézni:

 (Fiala János élő műsora minden hétköznap 6 óra 51 perctől online látható és hallható a 168 weboldalán, Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján. A műsorhoz – és Fiala Jánoshoz – az adás alatt önök is hozzászólhatnak a 06 1 700 1242-es telefonszámon, vagy írhatnak neki a dr.fialajanos@gmail.com email címre. Kiemelt képünk illusztráció, Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 14-én. Jobbra Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. MTI/Bruzák Noémi)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.