Előválasztás: itt vannak a legfontosabb és legfuribb eredmények 50 körzet után

Csordás Anettnak nem jött be a kampánydala, Tordai Bence legyőzte Kálmán Olgát, Mellár Tamás ismét győzött.

2021. szeptember 30., 08:39

Szerző:

Szerda késő este és csütörtök hajnalban is folytatódtak a körzetek eredményhirdetései az előválasztásról. Eddig összesen 50 körzet végeredményét közölték az Előválasztás Facebook oldalán, valamint az előválasztás2021.hu-n. A miniszter-elnök jelöltek közül Dobrev Klára vezet. A hajnali órákban 15 körzet eredményét közölték, ezekből a legfontosabbakat mutatjuk:

Budapesti főpolgármester-helyettest is kiszavaztak

Újbudán a Momentumos Orosz Anna és a DK-s Gy. Németh Erzsébet indult az előválasztáson, ahol szoros küzdelemre számíthattunk. A szoros küzdelem viszont elmaradt, ugyanis Orosz Anna a szavazatok csaknem 69 százalékát nyerte el, összesen 8445-en szavazták rá. A DK-s jelölt pedig 3081 szavazatot kapott.

188 szavazattal megverték az LMP elnökét

Pécsett viszont szoros küzdelem alakult ki dr. Szakács László (DK) és Keresztes László Lóránt (LMP) között. A két jelölt közül végül a DK jelöltje kerekedett felül, csupán 188 szavazattal. 

Mellár Tamás egy momentumost győzött le

A másik pécsi székhelyű választókörzetben Mellár Tamás (Párbeszéd) győzött a Momentumos Nemes Balázzsal szemben. A Párbeszéd politikusa viszont nem először győzött ebben a körzetben. Mellár Tamás egyedüli független jelöltként jutott az Országgyűlésbe a 2018-as parlamenti választáson, akkor a fideszes Csizi Pétert győzte le körzetében. 

Todai Bence lenyomta Kálmán Olgát

Budapest négyes számú válaszutókörzetében, vagyis a II. kerületben a Párbeszédes Tordai Bence és a DK-s Kálmán Olga feszült egymásnak. Ez is az egyik olyan körzet volt, ahol szoros végeredményre lehetett számítani, viszont itt sem ez történt. Tordai Bence ugyanis a szavazatak picivel több mint 67 százalékát nyerte meg, ami összesen 6967 szavazatot jelentett számára. A DK politikusa ehhez képest csak 3425 szavazatott gyűjtött össze. 

Demeter Márta utolsó lett

Budapest VIII. kerületében összesen 4 jelölt indult: Jámbor Andárs (Szikra Mozgalom), Csordás Anett (Momentum), Manhalter Dávid (DK) és a már Jobbik színeiben induló Demeter Márta. A szoros küzdelem a sok jelölt ellenére valamelyest itt is elmaradt, ugyanis Jámbor András a szavazatok csaknem 42 százalékát kapta. 

Szél Bernadett kapta a legtöbb szavazatot

Szél Bernadett (Momentum-Jobbik-MSZP-Párbeszéd-MMM) nyerte az előválasztást Pest 2-es választókörzetében, 10 182 szavazattal, ami 81,32%-ot jelent, ami messze a legtöbb az eddig összeszámolt szavatok közül. Ellene Hegyesi Beátát indította a DK, a Liberálisok támogatásával. 2 339 (18,68 százalék) szavazatot kapott.

Miniszterelnök jelöltek állása 

A hajnali bejelentésekkel együtt is még mindig a DK miniszterelnök-jelöltje vezet az előválasztáson. Dobrev Klára 50 körzet végeredménye alapján a szvazatok 34 százalékát tudhatja magának, őt követi az MSZP, Párbeszéd és LMP miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely, 29 százalékkal, a dobogó utolsó fokára pedig a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter került, aki a szavazatok 21 százalékát kapta meg. Az ötven körzetből eddig 6 budapesti körzetet ismertettek, ezek mindegyikében Karácsony Gergely kapta a legtöbb szavazatot. A vidéki választókerületekben viszont Dobrev tarol, 44 körzetből 40-ben ő kapta a legtöbb szavazatot, kettőben Karácsony, kettőben pedig Jakab Péter.

Az Előválasztás Facebook oldalán késő hajnalban közölték, hogy az eredmények közlését reggelig felfüggesztik, az OEVB és a szavazatszámlálók pedig reggel 9-től folytatják a munkát.

 

(Kiemelt kép: Előválasztási szavazópont a Széll Kálmán téren, Budapesten, 2021. szeptember 18-án. Fotó: Dimény András / 168.hu)