Kocsis Máté: „A KDNP egy 8–12 százalék közötti párt lenne önállóan”

A Fidesz frakcióvezetője szerint a KDNP miatt van kétharmados többségük a parlamentben.

2022. június 28., 18:04

Szerző:

„Az viszonylag merész dolog, hogy egy KDNP-s képviselő feláll itt az Országgyűlésben, és arról beszél, hogy melyik pártnak van joga vagy legitimációja frakciót alakítani, melyiknek nem. A KDNP már emberemlékezet óta nem indult önállóan, alig-alig látható a társadalmi támogatottsága” – mondta a Telex tudósítása szerint az LMP-s Keresztes László Lóránt az országgyűlési törvény módosításáról szóló keddi parlamenti vitán.

A válasz persze nem maradt el, igaz, nem KDNP-s, hanem a Fidesz soraiból.

Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerint a KDNP az egyetlen történelmi párt az Országgyűlésben, és a KDNP-nek kilenc egyéni mandátuma van, míg önöknek egy – mutatott az LMP képviselőjére. Kocsis szerint a Fidesznek soha nem lenne ekkora társadalmi felhatalmazása a KDNP nélkül, de a végén még azt is hozzátette:

„Nekünk a KDNP miatt van kétharmados többségünk.”

Kocsis szerint ehhez képest például a Párbeszéd nevű – ahogy Kocsis Máté fogalmazott – „gittegylet” még egyszer sem indult el önállóan egy választáson, csak „rácsimpaszkodtak a szocialistákra”.

Visszatérve a KDNP-re, hozzátette: 

„Abban ne legyen biztos, hogy a KDNP saját maga nem jutna be a parlamentbe. A kereszténydemokráciának a történelmi gyökereit ha megnézi, meg a társadalmi struktúráját, hogy vajon kik azok, akiket KDNP-szavazóknak tekinthetünk, ez egy 8–12 százalék közötti párt lenne Magyarországon” – zárta a KDNP melletti kortesbeszédét Kocsis Máté.

(Kiemelt kép: Kövér László, az Országgyűlés titkos szavazással megválasztott elnöke esküt tesz az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor)

19:56

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.