Katonai tábor épül Gyulafirátót határában, a NATO finanszírozza

A komplex objektumban a sátorhelyek és elhelyezési épületek mellett egy gép- és harcjárműtelep, egy javítóműhely, étkezde, elsősegélynyújtó hely és sportközpont is lesz.

2021. február 24., 09:45

Szerző:

A NATO finanszírozásában új katonai tábor épül a Veszprém megyei Gyulafirátót határában – írta a Magyar Hírlap.

A lap szerint új táborra azért van szükség, mert a honvédelmi és haderőfejlesztési program tervei alapján a honvédség a közeljövőben olyan új és modern technikai eszközökkel bővül, amelyek manőverezéséhez a korábbinál nagyobb hely kell. A helyszínre pedig azért esett a választás, mert a Bakonyban már a 19. század óta működik a lőtér. Az új bázist a településtől közel egy kilométerre valósítják meg.

Az építkezés a terep rendezésével elindult a közelmúltban. A tábor első üteme a tervek szerint 2023 elejére készül el, és a nemzetközi erők, valamint a Központi Lő- és Gyakorlótér állományának elhelyezésére is szolgál majd. A komplex objektumban a sátorhelyek és elhelyezési épületek mellett egy gép- és harcjárműtelep, egy javítóműhely, étkezde, elsősegélynyújtó hely és sportközpont is lesz.

A beruházás fontos része lesz a hajmáskéri vasútállomás és a tábor között épülő önálló vasúti pálya is. Az új fejállomáson mind a személyi állomány, mind a nehéz technikai eszközök kirakodása és mozgatása megoldható a lakosság és a faluban közlekedők zavarása nélkül – olvasható a Magyar Hírlapban.

(Kiemelt kép: Az első négy Leopard 2A4HU típusú harckocsi egyike az ünnepélyes átadás keretében tartott bemutatón a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában 2020. július 24-én. Fotó: MTI | Krizsán Csaba)

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.