Olyan sok nevelőszülő távozik, hogy már katonáknak kell besegíteniük

Száz nevelőszülő távozhat, miután megtagadja az életvitele ellenőrzését, van intézmény, ahova katonákat vezényelnek gyerekfelügyelőnek A kormány nem készül arra, hogy újabb munkavállalók távoznak.

2024. augusztus 8., 11:57

Szerző:

A kifogástalan életvitelre vonatkozó dokumentum kitöltésének megtagadása miatt előreláthatólag 100 nevelőszülő nem folytatja a munkát, ez körülbelül 200-300 gyerek életét érintheti, a gyermekvédelmi intézményekben dolgozóknak pedig 8-10 százaléka hagyja el a pályát, így további 500 nevelésbe vett kiskorú gondozása lesz bizonytalan – tájékoztatták a Népszavát az ország több pontjáról az érintettek.

A lap úgy tudja: az életvitel ellenőrzésére szolgáló papírokat július 10-ig kapták kézhez a gyermekotthonokban, a területi gyermekvédelmi szakszolgálatoknál dolgozók, és a nevelőszülői hálózat által foglalkoztatottak. A kitöltésre 30 napjuk volt, ez holnap, pénteken jár le. Aki valamilyen indokkal „kimenti magát”, további 15 nap haladékot kap, vagyis legkésőbb augusztus 24-éig neki is le kell adnia az adatlapot.

A lap informátora úgy fogalmazott: a kormány ölbe tett kézzel várja, mi fog történni, nem készül arra, hogy a súlyos létszámhiánnyal küzdő rendszerből további munkavállalók távoznak. „Több kolléga azt mondta, elmennek az egészségügybe, vagy az oktatásba dolgozni, ott legalább 50-100 ezer forinttal többet keresnek majd. Más kijelentette:

nincs kedve ahhoz, hogy a szomszédait a rendőrök kérdezgessék róla

- mondta az informátor.

Van olyan megye – folytatta –, ahol a gyermekvédelmi központ teljes vezetése felállt, mint fogalmazott Veszprémben, Komáromban és Fehér megyében „kifejezetten aggasztó a helyzet.”

Katonákat irányíthatnak a gyermekintézményekbe

A lap úgy tudja, a munkaerőhiány már most is kritikus, ami a „kilépő munkavállalók létszámának prognosztizálható emelkedése miatt” tovább romlik,

Veszprém-, Szabolcs-, Borsod- és Pest megyei intézményekbe katonákat vezényelnek gyerekfelügyelői munkakörbe.

Teljesen átlagos a havi 300 munkaóra az intézményekben, emiatt sok a „munkahelyi baleset”, a kimerült dolgozók hibáznak, tévedtek már gyógyszeradagolásnál, más elaludt az éjszakai műszakban, esetleg ingerülten bánt a gyerekekkel – írja a lap.

Kilátástalan helyzetben a nevelőszülők: nevetséges összegből kell gazdálkodniuk

Egyre lehetetlenebb helyzetbe kerülnek a magyar nevelőszülők, legalábbis ami a hivatásuk anyagi részét illeti. A kormány ugyanis mindössze havi 11 ezer forinttal emelte a gyerekek ellátmányának összegét, ami 50 százalékkal marad el a 2008-as szinttől.

„Büszkeségre semmi oka a kormánynak a nevelőszülői ellátmány emelése miatt”

– jelentette ki a Népszavának júniusban Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja, Érczi Zsolt, akinek felesége maga is gyakorló nevelőszülő. Érdemes tisztázni – emelte ki –, hogy az elnevezés ellenére ez a pénz nem a nevelőszülőké, hanem az állami gondoskodásban lévő gyerekeké.

Az ellátmány korrekciója a tavalyi emelést megelőzően utoljára 2008-ban volt. A két időszak között több mint 70 százalékos volt az összesített infláció, ehhez képest a 2023-as emelés csak 25 százalék volt. „A most bejelentett növekedés is ekörül van, ami viszont így kizárólag a tavalyi inflációt fedezi” – mondta. Tehát az ellátmány vásárlóértéke így legalább 50 százalékkal elmarad most 2008-ashoz képest.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára mindenesetre júniusban nagy elánnal bejelentette, hogy emelkedik az úgynevezett nevelőszülői ellátmány havi összege, az a támogatás, amelyet kizárólag a gyermek étkezésére, ruházkodására, tankönyvre, fejlesztő foglalkozásokra lehet fordítani. 

Az ellátmány jelenleg alapesetben havonta 53 437 forint havonta, ezt emeli meg a kormány 11 ezer forinttal, a növekményt ez év január 1-től visszamenőlegesen megkapják az érintettek.

Érczi Zsolt ugyanakkor nem annyira boldog, hiszen összesen 64 ezer forintból kell megoldani a gyerekek élelmezését, öltöztetését, utaztatását, kapcsolattartásra szállítását, gyógyszerezését, kigazdálkodni a lakás rezsijének gyerekre eső részét. És még jutnia kell zsebpénzre, fejlesztő foglalkozásokra, akár logopédusra, pszichológusra. Sok vidéki településen ráadásul nincsenek ilyen szolgáltatások, ahogy szakorvosi ellátás sincs közvetlen közelségben.

További részletek itt.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Tegnap 17:41

Kedden is marad az országban az őszi időjárás. S bár nap közben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de azért maradnak tartósan borult tájak.

Tegnap 15:29

Magyarország 2020 óta nem változtatta meg az uniós joggal szembenálló menekültügyi törvényeit, amelyek az Európai Bíróság 80 milliárd forintos bírságot szabott ki rá. Az Európai Bizottság nem egyezkedik tovább, így 80 milliárd forintnyi összeget kell az országnak kifizetni.