Kilátástalan helyzetben a nevelőszülők: nevetséges összegből kell gazdálkodniuk

Egyre lehetetlenebb helyzetbe kerülnek a magyar nevelőszülők, legalábbis ami a hivatásuk anyagi részét illeti. A kormány ugyanis mindössze havi 11 ezer forinttal emelte a gyerekek ellátmányának összegét, ami 50 százalékkal marad el a 2008-as szinttől.

2024. június 26., 10:54

Szerző:

Egyre nehezebb a nevelőszülők élete Magyarországon. A gyerekeknek ugyanis az államtól járó pénzből nagyon nehéz biztosítani a jogszabályban foglalt dolgokat, még annak ellenére is, hogy az ellátmány összege most valamelyest emelkedett.

„Büszkeségre semmi oka a kormánynak a nevelőszülői ellátmány emelése miatt”

jelentette ki a Népszavának a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja, Érczi Zsolt, akinek felesége maga is gyakorló nevelőszülő. Érdemes tisztázni – emelte ki –, hogy az elnevezés ellenére ez a pénz nem a nevelőszülőké, hanem az állami gondoskodásban lévő gyerekeké.

Az ellátmány korrekciója a tavalyi emelést megelőzően utoljára 2008-ban volt. A két időszak között több mint 70 százalékos volt az összesített infláció, ehhez képest a 2023-as emelés csak 25 százalék volt. „A most bejelentett növekedés is ekörül van, ami viszont így kizárólag a tavalyi inflációt fedezi” – mondta. Tehát az ellátmány vásárlóértéke így legalább 50 százalékkal elmarad most 2008-ashoz képest.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára mindenesetre a napokban nagy elánnal bejelentette, hogy emelkedik az úgynevezett nevelőszülői ellátmány havi összege, az a támogatás, amelyet kizárólag a gyermek étkezésére, ruházkodására, tankönyvre, fejlesztő foglalkozásokra lehet fordítani. 

Az ellátmány jelenleg alapesetben havonta 53 437 forint havonta, ezt emeli meg a kormány 11 ezer forinttal, a növekményt ez év január 1-től visszamenőlegesen megkapják az érintettek.

Érczi Zsolt ugyanakkor nem annyira boldog, hiszen összesen 64 ezer forintból kell megoldani a gyerekek élelmezését, öltöztetését, utaztatását, kapcsolattartásra szállítását, gyógyszerezését, kigazdálkodni a lakás rezsijének gyerekre eső részét. És még jutnia kell zsebpénzre, fejlesztő foglalkozásokra, akár logopédusra, pszichológusra. Sok vidéki településen ráadásul nincsenek ilyen szolgáltatások, ahogy szakorvosi ellátás sincs közvetlen közelségben.

A Népszavának nyilatkozott Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője is, aki szerint nehéz számszerűsíteni, hogy mennyi az elég, és mi a kevés a nevelőszülői ellátmányra. Ehhez reális költségszámítás kellene, ilyen viszont nem készült. Az egységes emelést is kifogásolta, hiszen aki több gyereket nevel, annak például többet és többfelé kell utaztatni például kapcsolattartásra a gyerekeket.

Az sem mindegy szerinte, hogy van-e az adott nevelőszülői hálózatnál például pszichológus. Ha van, akkor ő milyen távolságra dolgozik a gyerek lakóhelyétől. Ha nincs, akkor hol, és mennyiért nyújt szolgáltatást.

A nevelésbe vett gyerekek közül soknak lenne szüksége pszichiáterre, pszichiátriai megsegítésre, azonban ez országosan nagyon korlátozott mértékben hozzáférhető. Végül kijelentette: a rendszert a pénzbeli- és a szakmai támogatás hiánya jellemzi, és ezen nem változtat a havi 11 ezer forinttal emelt ellátmány.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)

Tegnap 14:31

A pedagógus teljesítményértékelést először 2024. szeptember 1-je és 2025. június 30-a közötti időszakra kell elvégezni, amelynek eredményeként a munkáltatók 2025. szeptember 1-jével állapíthatnak meg módosított illetményt. Értékelik azt is, mennyire megbízható a munkavégzés, a pedagógus betartja-e a határidőket, illetve „szabály- és normakövető”, valamint etikus magatartást tanúsít-e, megfelelően motivált, elkötelezett-e.