Forráshiány miatt egyelőre nem újítja meg a Belügyminisztérium a tűzoltók biztosítását

Április közepével megszűnt a tűzoltók csoportos baleset- és életbiztosítása. Az ok állítólag a forráshiány: a Belügyminisztériumnak nincs annyi pénze erre, mint amennyit a biztosítók kérnének. 

 

2023. június 14., 16:25

Szerző:

A Telex idézi azt a levelet, amelyet a katasztrófavédelem munkatársai kaptak az elmúlt napokban. A megyei vezetők által kiküldött levélben ez áll:

„Tájékoztatom, hogy a Belügyminisztérium és a Generali Zrt. között 2021. évben létrejött csoportos élet- és balesetbiztosítási szerződés 2023. április 11-én a szerződésben kikötött határozott időtartam lejártával megszűnt. A szerződés 4.6 pontja alapján a biztosító kockázatviselése a szerződés hatálya alatt bekövetkezett, de a megszűnést követően 5 éves elévülési időn belül bejelentett biztosítási eseményekre áll fenn. Kérem, hogy a fentiekről az alárendeltségébe tartozó állományt tájékoztatni szíveskedjen!”

A levélben arról nincs szó, hogy a szaktárca új biztosításokat kötött volna. Jelen esetben mindez úgy értelmezhető, hogy amennyiben bármilyen baleset, tragédia érné a tűzoltókat, semmilyen kártérítésre nem számíthatnak.  

A portál kiemeli, hogy a csoportos balesetbiztosítás megszűnése azért is probléma, mert a Belügyminisztériumnak törvényi kötelessége lenne biztosítani a megbízásából dolgozó tűzoltókat. Az 1996. évi XXX. törvény szerint „a tűzoltóság fenntartója a tűzoltóság készenléti szolgálatot, és a tűzoltás irányítását ellátó tagjai részére szolgálati tevékenységükre vonatkozóan köteles élet- és balesetbiztosítást kötni”.

A hírről korábban a Lánglovagok tűzoltói szakportál is írt. A nekik nyilatkozó Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke szerint a Belügyminisztérium nem tervezi megújítani a korábbi szerződést.

A fenti információkra közvetlenül is reagált a Lánglovagok. Mint írták: azért nem sikerült új szerződést kötni, mert a februárban erre kiírt közbeszerzésre beérkező minden ajánlat magasabb volt, mint a Belügyminisztérium költségvetése. A szaklap szerint a minisztérium 244 millió forintot szánt erre, miközben az Aegon 464 milliós, a CIG Pannónia 455 milliós, az Allianz pedig 1,558 milliárdos ajánlatot tett.

(Kiemelt kép: tűzoltók egy kétszintes, újépítésű raktár- és irodaépületnél, amely kigyulladt Budapesten, a X. kerületi Csillagvirág utcában 2021. október 30-án. A fővárosi hivatásos tűzoltók a legmagasabb riasztási fokozatnak megfelelő erőkkel, húsz járművel érkeztek a helyszínre. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)