Katasztrofális a helyzet Solymáron a hőségben, negyedik napja nincs víz

A lajtoskocsi nem jelent megoldást a vécéhasználatra.

2022. július 1., 10:28

Szerző:

Hiába hordták a vizet a tározóba egész éjszaka a lajtoskocsik, továbbra sincs víz Solymár magasabban fekvő részén, ahol már hétfő délután is hiába nyitották ki a csapokat. 

„Katasztrofális a helyzet, pedig éjszaka lajtoskocsis utántöltés folyt, ettől azt vártuk, hogy megindul a vízellátás, de ez nem történt meg”

– mondta a Telexnek Solymár polgármestere.

„Hiába került be 160 köbméter, vagy még több víz is a tározóba, nem tudják, hogy a szivattyúk miért nem kaptak elég vizet” – mondta Szente Kálmán. A polgármester elmondása szerint a kerekhegyi területen hajnalban néhány óráig volt víz, aztán elapadt. A helyi operatív törzs most is egyeztet a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. szakembereivel, a katasztrófavédelem szakembereivel és Menczer Tamás fideszes országgyűlési képviselővel is. 

A polgármester a csütörtök esti lakossági fórumon azt mondta, péntekre lesz víz a magasabban fekvő területeken. A lakók továbbra is lajtoskocsikból juthatnak vízhez, hogy tudjanak mivel fürdeni, mosni, vécét öblíteni, és legyen ivóvizük is. A helyzet körülbelül ezer háztartást, háromezer embert érint. Az önkormányzat szerdán rendelt el vízkorlátozást Solymár magasabban fekvő részén, a Kerekhegyen. Már negyedik napja nincs víz a solymári Kerekhegyen, ami kb 330 méter magasan van.

„Negyedik napja nincs egy csepp vízünk sem. Oké, hogy eljárunk ismerősökhöz mosni, mosogatni, fürdeni, de a wc három gyerek mellett a legégetőbb probléma mindannyiunknak szerintem”

– írta egy helyi lakó a lapnak. A helyik nem értik miért nem helyeznek ki mobilvécéket az érintett területen.

(Kiemelt képünk illusztráció. Hőségriadó alatt kiosztott zacskós víz Budapesten 2018 nyarán. MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.