19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

Kásler rohamtempóban méri fel, hogy hol és milyen kórházakra van szükség

Keddig várják az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatvezetőinek javaslatait, melyik egészségügyi intézet maradjon, és melyik szűnjön meg. Egy egészségügyi elemző szerint újabb kórházbezárások lehetnek. 

2021. május 15., 10:46

Szerző:

Kollár Lajos, Kásler Miklós tanácsadó testületének elnöke keddig várja az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatvezetőitől, hogy megírják, a területükön hány fekvő- és járóbeteg intézményre, vagyis rendelőre és kórházra van szükség.

Erről levelet is küldött az Emberi Erőforrások Minisztériuma által létrehozott kollégium vezetőinek, amelyet Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő közölt péntek este a Facebook oldalán.

A levél szerint Kásler Miklós miniszternek „az egészségügyi rendszer átalakításának hosszútávú tervéhez” van szüksége a javaslatokra. Hogy pontosan mikor kapták a levelet a tagozatvezetők, az nem derül ki, Kollár mindenesetre elnézést kér azért, hogy szoros határidővel kéri az adatokat, hogy mennyi ágyra, rendelőre, kórházra van szükség az országban. A leveleket május 18-án délelőtt 10 óráig várja a minisztérium.

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemzői szerint ez azt is jelentheti, hogy kis túlzással kedd 11 órára már meg is lehet az egészségügyi rendszer reformja, azzal együtt, hogy hány kórházat és rendelőt lehet bezárni az országban.  

A Fidesz a Gyurcsány-kormány idején, még 2007-ben tiltakozott a kórházak bezárása ellen. Erről az Origón olvasható összefoglaló cikk, amely azt írja:

„A második Gyurcsány-kormány megalakulása után rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy nincs pénz, ezért megszorításokról kell dönteni, a legnagyobb elvonás pedig az egészségügyet érintette.”

Az Origo emlékeztet: Gyurcsány és Molnár tervei nyomán kidolgoztak egy kórház-bezáratási törvényt, amelyet 2006. december 18-án a Fidesz tiltakozása ellenére megszavaztattak a parlamentben. Ennek alapján 5 kórházat kellett volna bezárni, 8-ban pedig megszüntették volna az aktív ágyakat. Molnár egyébként 2006. november 17-én – amikor bejelentette, hogy kórházreformot tervez a kormány – azt mondta, hogy a reform miatt egyetlenegy kórházat sem fognak bezárni, csupán átalakítani.

A lap azt írja: a kórházak bezárása ellen 2007 márciusában és áprilisában heves tüntetések robbantak ki, a Fidesz pedig Alkotmánybírósághoz is fordult az ügyben, mindhiába. A kórházbezárási törvény az év áprilisában lépett hatályba, Molnár Lajos néhány nap múlva pedig lemondott. Az Index összefoglalója szerint 2007-ben komoly konfliktust okozott a kormányon belül is a reform. 

(Kiemelt képünkön: Kunetz Zsombor. Fotó: Pozsonyi Roland)