Kásler Miklóssal tárgyalnak az otthonápolási díj emeléséért, miután a Fidesz lesöpörte a javaslatot az asztalról

2018. július 5., 13:59

Szerző:

A Költségvetési Bizottság kormánypárti tagjai tegnapi ülésükön leszavazták az otthoni ápolás körülményeinek javítását szolgáló megoldáscsomagot, a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt Van Esély Csoport és az aHang kampányplatform azonban tovább folytatja küzdelmet, melynek fontos állomása a minisztériumi döntéshozók által felkínált találkozó július 12-én – írták a szervezetek közös közleményükben. 

Múlt héten, június 27-én a költségvetés általános vitájának első napjára időzítve tartott a Parlament előtt demonstrációt a három szervezet és az érintett családok.

Az eseményen több ellenzéki képviselő támogatásáról biztosította az érintetteket, Varju László, a Költségvetési Bizottság elnöke pedig akkor ígérte meg, hogy a legközelebbi ülésükön a bizottság elé terjeszti a javaslatot: közösen nyújtsák be az országgyűlésnek az otthoni ápolás támogatásának átalakítását, megemelését. Ezt söpörték le az asztalról a kormánypárti képviselők, miközben a bizottság összes ellenzéki tagja támogatta.

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár az elmúlt évek emeléseiről beszélt – ezekkel együtt a legmagasabb összeg is csak 52810 forint –, de azt elismerte, hogy „számos területen lehetne még többet adni.” Hozzátette: „a kormány arra törekszik, hogy a gazdasági növekedéssel összhangban, a költségvetési mozgástér arányában az érintetteknek segítséget nyújtson.” Az átalakítás ellenérveként hozta fel, hogy a munkaviszony „számos további kérdést vetne fel, például szabadság, napi munkaidő, felmondás stb. Tehát olyan jogi kérdéseket, amelyek szerintünk nem teszik lehetővé, hogy az ápolási díjat foglalkoztatási jogviszonyba helyezze.”

Az otthoni ápolás támogatásának átalakításán régóta és szakértők bevonásával dolgozó egyesületek szerint erre a problémára számos megoldás létezik, és példaként ajánlják a nevelőszülők vagy a hivatásos szülők helyzetét.

A bizottság döntése ellenére a szervezetek folytatja a küzdelmet, melynek újabb állomásához érkezett: az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetői által összehívott egyeztetésen vesznek részt. „Szeretnénk azt hinni, hogy az elmúlt hónapban zajló kampánynak, a most már 22 ezer aláírásnak és a nagy médiafigyelemnek köszönhetően is a kormány felismerte az érintettek szükségleteit, a társadalmi támogatottság mértékét és nyitott a párbeszédre" – írják.

Reménykeltőnek érzik, hogy Kásler Miklós miniszter – aki az elmúlt hetekben több mint 6000 emailt kapott a petíció aláíróitól –végre reagált a megkeresésre és július 12-re egyeztetésre hívta a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület elnökét, Csordás Anettet.