Kásler Miklós: Badarság, amit a Mi Hazánk Mozgalom nyilatkozott a gyerekek oltásával kapcsolatban

Szerinte Magyarországon is fel kell készülni a negyedik hullámra.

2021. július 31., 18:38

Szerző:

Magyarországon is fel kell készülni a negyedik hullámra és meg kell tenni minden olyan intézkedést, amit ebben a helyzetben lehet azért, hogy védjük az emberek egészségét és életét – mondta az emberi erőforrások minisztere az Életközelben videósorozat eheti részében. Kásler Miklós a 60 év fölött be nem oltottak kapcsán azt mondta, hogy személy szerint fogják megkeresni az orvosaik őket, és megpróbálják velük megértetni, hogy a saját életük érdekében vállalják az oltást.

A járványügyi adatokról az orvos-miniszter elmondta, Angliában 5 hét alatt megötszöröződött a fertőzöttek száma, Hollandiában pedig az utolsó 10 napban meredeken emelkedtek a számok. Aggasztó a fertőzés növekedése Izraelben is – tette hozzá a miniszter – annak ellenére, hogy a lakosság 80 százalék fölött átoltott kétszer Pfizer vakcinával. Teljesen egyértelmű, hogy a kétszer átoltottak körében is növekszik a fertőzés gyakorisága, amiből az következik, hogy a harmadik oltást előre kell sorolni és el kell indítani – hangsúlyozta Kásler Miklós.

A harmadik oltásról, az EMMI minisztere azt is kijelentette még, hogy nem vagyunk világelsők, Kanadában már például zajlik, az ország a világ legjobb egészségügyi rendszerével rendelkezik. A szakma azokat az oltásokat preferálja, amelyek különböznek az első kettőtől – emelte ki. Kásler Miklós reagált a Mi Hazánk Mozgalom a gyerekek oltásával kapcsolatos kijelentésére, miszerint az háromszor veszélyesebb, mint maga a fertőzés.

Azt mondta, ez teljesen badarság, utalás sincs hasonlóra a szakmai irodalomban. Az interjúban szóba került, hogy a Demokratikus Koalíció továbbra is a keleti vakcinákat támadja. Magyarországon február 15. és június 10. között 3 és félmillió embert oltottak és vizsgálták statisztikusok, hogy közülük hányan fertőződtek meg és hányan haltak meg – számolt be a miniszter. Azt mondta: a vakcinák a fertőzés lehetőségét 80%-ban megelőzték. A Pfizer 84%-kal, a Moderna 88%-kal, az AstraZeneca 73%-kal, Sinopharm 73%-kal, Szputnyik 88%-kal – részletezte.

Az Emmi minisztere arról is beszélt, hogy az egészségügyi beruházásokat érintő bejelentéseket háttérbe szorították a járvány hírei, de folyamatosan zajlanak a fejlesztések. Az elmúlt 1 hétben 13 milliárd forintnyi fejlesztést adott át a miniszter – emelte ki. Az interjú végén szóba került az olimpia. A játékok és a magyar szereplők megítélése legnagyobb döbbenetére ambivalens válaszokat provokált, és megjegyzéseket tettek olyan nagy formátumú magyar olimpikonokra, akik nem csak a magyar sporttörténelem csillagai, de az egész világban respektálják őket – mondta el a miniszter a Hosszú Katinkát ért támadások kapcsán. Rendkívül sajnálatos dolog tette hozzá, kiemelve, hogy nagyon bízik abban, hogy az olimpia hátralévő időszakában az egész nemzet együtt tud örülni a magyar sikereknek.

(Kiemelt kép: Kásler Miklós Facebook-oldala)