06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Karácsony Gergely: Orbán Viktor eljátszotta mindannyiunk bizalmát

„Azt reméltem, lehet más a Fidesz”  (...) Ennek a kormánynak a feje eljátszotta mindannyiunk bizalmát, a kormányzati teljesítményét csak a családtagjainak a vagyonosodásából lehet igazából lemérni” – mondta a főpolgármester az Index Kibeszélő című műsorában. 

2021. június 9., 20:42

Szerző:

A főpolgármester elmondta, már kész van az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek által írt levél a kínai kormánynak, amit a Fudan Egyetem ügyében fogalmaztak, jelenleg a fordításon dolgoznak.

Karácsony Gergely kiemelte, egy olyan ügyről van szó, ami „sem Magyarországnak, sem Kínának nem különösebben az érdeke”.

Problémaként – túl azon, hogy emberi jogok kérdésében sincs egyetértés a kínai állammal – határozottan a beruházás hitelkonstrukcióját nevezte meg, illetve azt, hogy Budapest egyik legértékesebb telkén épülne meg.

A főpolgármester szerint azonban Magyarország ezért cserébe nem kap semmit.

 

Karácsony Gergely saját bevallása szerint azt hitte, leesik a székről, amikor Palkovics László ismertette neki és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesternek a beruházási terveket.

A kormány keleti politikáját nem tartja pragmatikusnak, mert olyan „rossz” kapcsolatokról van szó, amelyekbe „belegebed” az ország. Erre példaként említette Paks 2, a Budapest–Belgrád-vasútvonal ügyét, és ide sorolta a Fudan Egyetem tervezett budapesti campusának kérdését is.

Kiemelte: Magyarországnak nem jó az, hogy kompország, hanem az lenne a jó, ha lezárulna az a történelmi vívódás, hogy a nyugat és a kelet között vagyunk, és hazánk, mint komphajó kiköt a nyugati parton.

„Ennek a kormánynak a feje eljátszotta mindannyiunk bizalmát,

a kormányzati teljesítményét, csak a családtagjainak a vagyonosodásából lehet igazából lemérni” – hangsúlyozta a főpolgármester.

A teljes beszélgetést itt megtalálható:

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: 168.hu | Pozsonyi Roland)