Karácsony Gergely kisebb vagyont tolt bele a Facebook-hirdetésebe

A Párbeszéd, MSZP és LMP jelöltje költésben jelentősen lehagyta a többi ellenzéki jelöltet.

2021. október 5., 08:42

Szerző:

Az elmúlt három hónapban az előválasztás első fordulójának miniszterelnökjelöltjei közül Karácsony Gergely háromszor annyi pénzért hirdetett a Facebookon, mint Dobrev Klára, Márki-Zay Péter pedig mindkettőjükhöz képest minimális költekezéssel futott be a harmadik helyre, írja a 444.

A Facebook Ad Library nyilvános adatai alapján készített összefoglalóból kiderül: Karácsony Gerely az előválasztás első fordulójának kampányában több mint kétezer hirdetést vett 95 millió forintért, Dobrev Klára 33 millió forintért hirdetett posztokat, Márki-Zay Péter pedig saját oldalára kevesebb mint 300 ezer forintot költött és a Mindenki Magyarországa Mozgalom oldalának posztjaival együtt is csak hatmilliót szánt a Facebookos kampányra.

Érdekes adat, hogy a magyar pártok közül a Fidesz magasan a legtöbbet költötte az előválasztás hetében. A kormánypárt 41 millió forintért hirdette a Gyurcsány Show nevezetű kampányát Karácsony Gergely lejáratására, aminek az előválasztás eredményei előtt megjelent egy Dobrev Klárára és Márki-Zay Péterre fókuszáló verziója is.

(Kiemelt kép: (B) Dobrev Klára, Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu (K) Karácsony Gergely, Fotó: Pesti Hírlap archív (J) Márki-Zay Péter, Fotó: Dimény András / 168.hu)

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.