Ellenzéki előválasztás: kiderült, ki mennyire volt aktív a közösségi médiában

Kiderült az is, mekkora összeget fordítottak Facebook-hirdetésekre a jelöltek. 

2021. október 1., 07:40

Szerző:

Az Ynsight Research csapata a netnográfiai kutatás során a magyar webtérben megjelenő előválasztással és a miniszterelnök-jelöltekkel kapcsolatos „social media” beszélgetéseket vizsgálta 2021. június 28. és szeptember 28. között, valamint a jelöltek saját facebookos kommunikációját 2021. szeptember 21. és 27. között. A kutatásban az online térben megjelenő hírek, blogok, nyilvános Facebook-bejegyzések és kommentek kerültek elemezésre – írja az Infostart a piackutató közleménye alapján. 

A vizsgált három hónapos időszakban rengetegen, több mint 4,5 millióan reagáltak valamilyen formában az előválasztás témájára online és összességében elmondható, hogy az organikus megjelenésekben leginkább az előválasztást megelőző egy hónapban lendült fel a téma, a felhasználók is ekkor kezdtek tömegesen foglalkozni vele. A jelöltek közül leginkább Karácsony Gergelyt és Dobrev Klárát említették sokszor, a tartalmakra érkező interakcióknál azonban kiemelkedtek Jakab Péter említései is.

Költekezés tekintetében Karácsony Gergely összesen több mint 140 millió forintot fordított Facebook-hirdetésre. Dobrev Klára több mint 80 milliót fordított hirdetésre, míg a többi jelölt költései a 20 milliós tételt sem érték el. Az előválasztás hajrájában, a szavazást megelőző héten sem spóroltak a politikusok. Karácsony Gergely ismét magasan vezette a listát: több mint 35 millió forintot csak az utolsó héten költött el. Dobrev Klára is 10 millió forint feletti összeget fordított fizetett megjelenésre az utolsó héten, míg Márki-Zay Péter csak 250 ezret költött. Ezzel kapcsolatban azonban ki kell emelni, hogy a hirdetés finanszírozója nem minden esetben az adott politikus.

A miniszterelnök-jelöltek online megítélése alapján míg Dobrev Klára és Karácsony Gergely említései voltak a legpozitívabbak, addig Fekete-Győr Andrásnál meglehetősen negatív irányba tolódott a beszélgetés. A saját kommunikációjukat tekintve Jakab Péter rendelkezett a legtöbb követővel, ő érte el a legmagasabb interakciós számot is, azonban, ha a követők számával összevetjük, akkor ő volt képes a legkevésbé bevonni a felhasználókat. Míg Dobrev Klára említései bizonyultak a legpozitívabbnak, akit kicsit elmaradva követ Karácsony Gergely, a Fekete-Győr Andrásról szóló diskurzus erősen a negatív irányba tolódik (a megjelenések közel 70 százaléka negatív). Márki-Zay Péter és Jakab Péter az arányokat tekintve fej fej mellett haladnak, bár Jakab Péter említései valamivel negatívabbnak bizonyultak – emeli ki az Infostart. 

Érdekességként szolgált a felmérésben, hogy Márki-Zay nem fektetett sok energiát saját kommunikációjába az online térben (viszonylag keveset posztolt, hirdetésekre alig költött), mégis jobb eredményeket ért el a szavazatok tekintetében, mint mondjuk Jakab Péter, aki a közösségi médiában rendkívül népszerű. Fekete-Győr András ezzel szemben nagyon aktív a social medián és magas interakciós számokat váltott ki a felhasználókból is, azonban ez feltételezhetően összhangban áll a párt szavazótáborának életkorával és a közösségi médiában kiemelkedően aktív jelenlétével is – írja a felmérés.

A miniszterelnök-jelöltek közül Karácsony Gergelyt említették magasan a legtöbben az interneten, jóval lemaradva őt követi a listán Dobrev Klára, majd Jakab Péter, Márki-Zay Péter és végül Fekete-Győr András. A tartalmakra érkező interakciókat tekintve már más sorrend alakult ki: szintén kimagasló számokkal Karácsony Gergely vezeti a listát, azonban második helyen Jakab Péter, míg Dobrev Klára csak a harmadik a sorban. Bár Jakab Péter posztolt a legkevesebbet, ő késztette leginkább interakcióra a felhasználókat, de nem sokkal maradt el tőle a másik kevésbé aktív politikus, Karácsony Gergely sem. Míg Fekete-Győr András rengeteg bejegyzést tett közzé az időszakban, ő érte el a legrosszabb eredményt az interakciók tekintetében: az ő posztjaira reagáltak a legkevesebben.

 

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Jakab Péter és Fekete-Győr András a miniszterelnök-jelölti vitán az RTL Klub stúdiójába 2021. szeptember 24-én, Budapesten. Fotó: Dimény András / 168.hu.)