19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

Karácsony Gergely: Még 12 milliárdot venne el a fővárostól a kormány

2020. június 11., 09:31

Szerző:

Karácsony Gergely a Facebookon jelentkezett egy bejegyzéssel mely szerint szerda este "kaptak a budapestiek egy meglepetést a kormánypárti képviselőktől". Azt írja, az idei költségvetéshez tervezett kormánypárti bizottsági módosító

már idén elvenne majd 12 milliárdot a várostól.

"Ezt fejelnék meg jövőre a még súlyosabb sarccal, a Budapest-adóval. Az idei váratlan megszorítás nagyságrendileg a Lánchídra félretett pénznek felel meg...", írta Karácsony.

A főpolgármester a bejegyzést azzal zárja, hogy "a kormánynak Budapesthez és a budapestiekhez való viszonyához a - ha jól emlékszem - talán Alfonzónak tulajdonított anekdota illik, aki, miután a munkaszolgálatban puskatussal ütötte a kápó, állítólag annyit mondott: ezek vagy nem szeretnek minket, vagy csak nem tudják kimutatni".

A főváros és a kormány közötti pénzügyi feszültségről szinte minden napra jut valami hír, most éppen a Lánchíd felújításán birkóznak a felek, de volt már párbeszédbefagyasztás is a főpolgármester részéről. 

Emlékezetes: az önkormányzatoktól a koronavírusra való hivatkozással rendeleti úton vont el pénzt a kormány azzal, hogy

  • ingyenessé tette a parkolást, jelentős bevételtől fosztva meg a nagyobb városokat;
  • csökkentették a gépjárműadó helyben hagyható részét;
  • a helyi iparűzési adó beszedésének jogát a települések helyett a megyei önkormányzatokhoz delegálták a veszélyhelyzetben.