Karácsony: Budapest számára élet-halál kérdése az uniós források biztosítása

A főváros számára élet-halál kérdése, hogy a jogállamisági vita mielőbb rendeződjön, és hozzájuthasson az európai uniós forrásokhoz – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester kedden budapesti sajtótájékoztatóján, miután fogadta az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának küldöttségét.

 

2023. május 16., 13:17

Szerző:

Karácsony Gergely elmondta, bár a főváros gazdasági potenciálja lehetővé tenné azt, hogy akár uniós források nélkül is tudjon fejlődni, de mivel az itt megtermelt gazdasági javak túlnyomó többsége a központi költségvetésbe kerül, ezért Budapest hosszú évek óta elsősorban ezekből a forrásokból tud előrehaladni.

„Éppen ezért számunkra élet-halál kérdése, hogy (...) a jogállami kérdések mielőbb megoldódjanak és Budapest hozzájuthasson azokhoz a forrásokhoz, amelyek megilletik” – fogalmazott.

A főpolgármester reményének adott hangot, hogy a találkozó elmélyíti azt a folyamatot, amely lehetővé teszi, hogy „Magyarország rendezze saját viszonyát a jogállamiság kérdéseihez”, és így mihamarabb hozzájuthasson az uniós forrásokhoz.

Ugyanakkor kiemelte, természetesen nem annak az árán, hogy az Európai Unió „szemet huny a magyarországi jogállamisági problémákkal kapcsolatosan”, hanem azzal együtt, hogy ezeket a helyzeteket kezelik.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely az M3-as metró felújított szakaszának az átadásán Baranyi Krisztina ferencvárosi és Pikó András józsefvárosi polgármestertársaival. Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Tegnap 15:49

Az elhíresült lombkoronasétány ügyét már az Európai Ügyészség vizsgálja, annak ellenére, hogy Magyarország nem tagja a szervezetnek. Az Integritás Hatóság 324 bejelentésből 40 esetben indított vizsgálatot, és 10 ügyet zárt le. 

Idén nyáron folyamatosan dőlnek meg az előző napi fogyasztási csúcsok, és az időjárás-előrejelzés alapján minden esély megvan arra, hogy a korábbi, 2021-es történelmi csúcsot megdöntsük – nyilatkozott a MAVIR az Economxnak.  A rekkenő hőség elviselésében fokozott szerepet kap a légkondicionálás, ám annak intenzív használata jelentős terhelést ró a magyar villamosenergia-rendszerre.