Karácsony: Budapest számára élet-halál kérdése az uniós források biztosítása

A főváros számára élet-halál kérdése, hogy a jogállamisági vita mielőbb rendeződjön, és hozzájuthasson az európai uniós forrásokhoz – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester kedden budapesti sajtótájékoztatóján, miután fogadta az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának küldöttségét.

 

2023. május 16., 13:17

Szerző:

Karácsony Gergely elmondta, bár a főváros gazdasági potenciálja lehetővé tenné azt, hogy akár uniós források nélkül is tudjon fejlődni, de mivel az itt megtermelt gazdasági javak túlnyomó többsége a központi költségvetésbe kerül, ezért Budapest hosszú évek óta elsősorban ezekből a forrásokból tud előrehaladni.

„Éppen ezért számunkra élet-halál kérdése, hogy (...) a jogállami kérdések mielőbb megoldódjanak és Budapest hozzájuthasson azokhoz a forrásokhoz, amelyek megilletik” – fogalmazott.

A főpolgármester reményének adott hangot, hogy a találkozó elmélyíti azt a folyamatot, amely lehetővé teszi, hogy „Magyarország rendezze saját viszonyát a jogállamiság kérdéseihez”, és így mihamarabb hozzájuthasson az uniós forrásokhoz.

Ugyanakkor kiemelte, természetesen nem annak az árán, hogy az Európai Unió „szemet huny a magyarországi jogállamisági problémákkal kapcsolatosan”, hanem azzal együtt, hogy ezeket a helyzeteket kezelik.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely az M3-as metró felújított szakaszának az átadásán Baranyi Krisztina ferencvárosi és Pikó András józsefvárosi polgármestertársaival. Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.