Marad a kánikula, kiterjesztették a vörös kódot

Továbbra sem enyhül az időjárás, a kánikula ma érheti el a maximumát.

2024. június 21., 10:54

Szerző:

Az ország déli részében lesz a legnagyobb kánikula, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a 38 fokot is elérheti a hőmérséklet – figyelmeztetett a HungaroMet.

Az elmúlt napok hősége után ma még nagyobb forróságra kell számítani. Az előrejelzések szerint az ország nagy részében 30 fok körüli értékek uralkodnak majd, csak az Északi-középhegységben és a Nyírségben lehet enyhébb a hőmérséklet.

Az jelenthet némi megkönnyebbülést, hogy szinte sehol nem kell a tűző naptól tartani, mivel fátyolfelhőzet alakult ki az ország nagy részén, ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy szaharai eredetű por található hazánk felett, így a levegő minősége nem tekinthető ideálisnak.

Az esti órák hozhatnak némi enyhülést, a déli határvidéken akár zivatarok is kialakulhatnak, bár az előrejelzések szerint erre kicsi az esély. Ugyanakkor ez sem hoz jelentős lehűlést, még késő este is 28 fok körül alakul a hőmérséklet az ország nagy részén. A keleties szél déli irányúvá változik, és helyenként megélénkülhet, különösen a délutáni órákban.

A kánikula miatt sokan vannak veszélyben

A hőségriadót már napokkal ezelőtt elrendelte az országos tisztifőorvos, ezt továbbra is fenntartják. A jelenlegi kánikula az egészséges szervezetet is megviseli, de a krónikus betegek, az idősek és a gyerekek még nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A Belügyminisztérium vasárnapig meghosszabbította a már jelenleg is érvényben lévő vörös kódot, mivel az előrejelzések alapján azt indokoltnak tartották. Ennek lényege, hogy a hajléktalan, illetve a rászoruló emberek számára segítséget kell nyújtani, így minden szociális intézményt arra köteleznek, hogy befogadják ezeket az embereket, és az ilyen esetekben életbe lépő protokollal is megismertették a dolgozókat.

Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár bejelentette, hogy jelenleg országszerte 790 férőhely áll rendelkezésre a hajléktalanszállókon, de amennyiben az ellátórendszer túlterheltté válna, egyéb szociális intézményeknek is be kell fogadniuk a klimatizált helyiségbe a rászorulókat.

Bár korábban a hőmérséklet csökkenését várták szombattól, a hőségriadó meghosszabbítására volt szükség, mivel az előrejelzések szerint vasárnapig nem várható jelentős enyhülés. Egyes helyeken kialakulhatnak záporok, zivatarok, de ezek nem eredményezik a hőmérséklet nagymértékű csökkenését. Addig is mindenkit arra kérnek, hogy fokozottan ügyeljen a megfelelő folyadékfogyasztásra, és napközben lehetőség szerint légkondicionálóval ellátott helyiségekben tartózkodjon.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)