Kamu munkavégzési igazolással trükköznek a szállásoknál

Egyre többen foglalnak apartmanokat nem valós igazolásokkal, és ezt a szállásadók is pontosan tudják. November óta csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból lehet szállást foglalni.

2021. március 29., 14:36

Szerző:

A hvg.hu információi szerint megkezdődött a trükközés a hazai szállásadóhelyeken a tavasz végi szezonnyitáshoz közeledve. Megkeresésükre egyes balatoni szállásadók azt mondták, nem kérnek előre foglalót, és bármilyen igazolást elfogadnak, még akkor is, hogy nyilvánvalóan pihenni érkezik a vendég.

A lap a Szallas.hu és a helyiek tapasztalataira alapozva azt írja, a Balaton még tovább fog drágulni, egy elfogadható apartmanért 10 és 20 ezer forint közötti összeget is elkérhetnek. Kiemelték: az áremelkedéshez a turisztikai ügynökség tavaly nyáron meghirdetett Kisfaludy2030 programja is hozzájárul, amelyben szobánként egymillió forint állami támogatásra lehetett pályázni. Végül 14 ezer szálláshely-tulajdonos között osztottak szét összesen 60 milliárd forintot.

Az idei foglalásoknál az látható, hogy megnőtt az apartmanok iránti érdeklődés, ugyanis míg tavaly ugyanolyan arányban foglaltak apartmanokba és hotelekbe, most az apartmanok oldalára billen a mérleg, a hoteleknél 17 százalékos csökkenés látható pillanatnyilag. A foglalások 35 százaléka szól apartmanra. Népszerűek az erdei szálláshelyek, a faházak és az önálló házak is, „a vendégek keresik a rugalmas foglalási és lemondási lehetőségeket” – írták a lapnak a Szallas.hu szakértői.

Még 2020. november 10-én jelent meg a kormányrendelet arról, hogy a szállásadók nem fogadhatnak turistákat, megszállni csak üzleti, gazdasági vagy oktatási céllal lehet. Az érintett vállalkozók bevételkiesésének 80 százalékát az állam megtérítette, de csak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) november 8-ig regisztrált foglalásokat vették ehhez figyelembe, ezzel hátrányos helyzetbe hozva a kisebb magán-szállásadókat.

(Kiemelt kép: 168.hu | Dimény András)