A szakértői vélemény szerint nem szadista a kakucsi gyilkos, akinek gyilokpornót találtak az iPadjén

Másodfokon folytatódott pénteken annak a kakucsi fiatalembernek a büntetőügye, aki 2016-ban tizenhárom késszúrással ölte meg egykori osztálytársát, egy húsz éves lányt. Bár a vádiratban is szerepelt, hogy K. B. videókból vett szadisztikus fantáziáit valósította meg a kegyetlen gyilkossággal, a kiegészítő szakvélemény szerint ezt nem lehet megállapítani, de még azt sem, hogy egyáltalán megnézte-e ezeket a felvételeket.

2019. október 12., 08:57

Szerző:

Bár a vádirat szerint a kakucsi gyilkosként elhíresült K. B.-nek az volt a célja, hogy megvalósítsa az iPadjére feltöltött szadista felvételeken látottakat, a kiegészítő szakvélemények alapján ezt nem lehet megállapítani.

K. B. iPadjén hat olyan videót találtak, amelyeken fedetlen hasú nőket kínoznak, darálnak, illetve ölnek meg hosszú pengehosszúságú késekkel. A nagyapja tehenészetében dolgozó fiatal férfi ezeket a felvételeket egy évvel azelőtt töltötte le, hogy 2016. március 4-én egy tucat késszúrással kivégezte volt iskolatársát, egy 20 éves lányt. 

A vádirat szerint a vádlott szerelmes volt M. V.-be, de a párkapcsolatban lévő fiatal lány visszautasította a közeledését. Abba viszont belement, hogy a fiú néha hazavigye Budapestről a különóráiról. Így történt ez aznap hajnalban is, amikor a lány egy népligeti diszkóban bulizott a barátaival. SMS-ben kérte a fiút, hogy jöjjön el érte Pestre. K. B. autóba ült, de vitte magával a 13 centiméter hosszú vadásztőrét is. A vád szerint az volt a célja, hogy megvalósítsa azokat az iPadjére feltöltött felvételeket, amelyeken fedetlen hasú nőket kínoznak, bedarálnak vagy ölnek meg nagy pengehosszúságú késekkel.

Mikor a visszaúton a falu határában jártak, megállította a kocsiját, és több mint egy tucat szúrással megölte a lányt. Ezután avarral, ágakkal fedte el a holttestet, a kést pedig eldugta a garázs kéményébe egy lemez mögé, elé pedig két szál rózsát helyezett.

K. B. az eljárás során háromszor is beismerte, hogy ő ölte meg V.-t, de később mindig visszavonta a vallomását, és tagadta, hogy bármi köze lenne a gyilkossághoz. Ez azonban nem állta meg a helyét a bíróság előtt, mert 17 vérnyomot találtak a cipőjén és ruházatán. A gyilkosság után ráadásul maga mutatta meg a rendőröknek, hogy hova rejtette el a lány holttestét az erdőben. Akkor azt állította, hogy V. a kocsiban játszani kezdett a vadásztőrével, és véletlenül hasba szúrta magát, ő pedig annyira elvesztette a fejét és bepánikolt a lány sikítozásától, hogy tizenháromszor visszaszúrt.

A pénteki tárgyalási napon azt mondta, a bíróság azt a vallomását vegye figyelembe, amelyben beismerte M. V. megölését.

A helyszín
Fotó: police.hu

Bár nem tűnik életszerűnek, hogy meg sem nézte az iPadjén lévő szadisztikus jellegű felvételeket, ő mégis ezt állította az eljárás során. 

K. B. első fokon életfogytiglanit kapott előre kitervelt, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért azzal, hogy leghamarabb 25 év múlva bocsátható szabadon, de ő enyhítésért, míg védője megalapozatlanság, téves minősítés és enyhítés miatt nyújtott be fellebbezést. A pénteki tárgyalási napon a Fővárosi Ítélőtáblán ismertetett szakértői vélemények alapján elképzelhető, hogy az előre kiterveltség másodfokon nem fog megállni.

A kakucsi férfi esetében ugyanis nem lehet megállapítani, hogy van-e összefüggés az iPadjén talált filmek és M. V. megölése között.

Azt meg pláne nem, hogy közvetlenül a gyilkosság előtt megnézte volna a felvételeket. Egy ilyen jellegű videó ugyan hathat a személyiségre, de minden attól függ, milyen az a bizonyos személyiség.

Az ugyan a tárgyalóteremben is felmerült, hogy ha a felvételeket meg sem nézte, miért tartotta meg a videókat? Védője, Lichy József a tárgyalás előtt a 168 Óra kérdésére egyébként azt mondta, hogy védence a gyilkosságot valóban úgy követte el, mint ahogyan az a felvételeken is látható. 

Abban a szakértők egyetértettek, hogy a férfinek korábban is voltak ún. acting outjai, vagyis robbanásszerű indulatkitörései. Míg K. B. korábban tárgyakon vezette le a dühkitöréseit, ez a fajta agresszió később személy ellen, vagyis az ő esetében M. V. ellen fordult. Az acting out kérdése nyilván az előre kiterveltség szempontjából lehet fontos, de a szakértők szerint még ez a fajta robbanásszerű dühkitörés sem feltétlenül zárja ki azt, hogy K. Bálint előre kitervelte a lány megölését. Ráilleszthető ugyan a férfi által elkövetett gyilkosságra, de ez nem jelenti azt, hogy nem tervezte volna el előre az emberölést. Olyan is előfordul, aki eltervezi a "tökéletes bűntényt", de mivel kiszemelt áldozata hirtelen indulatot vált ki belőle, a tervezettnél előbb alkalmazza vele szemben az erőszakot. 

A korábbi szakvéleményben az is szerepelt, hogy B.-nek egyfajta parafíliája (szexuális perverziója) van: szadisztikus személyiség. A kiegészítő szakvélemény alapján azonban ez nem állapítható meg, ilyen jellegű aberrációnak az ő esetében nem volt kimutatható előzménye. K. B. az eljárás során ilyesmiről nem is beszélt, de az is igaz, hogy ez nem is várható el tőle egy olyan büntetőeljárásban, amelyben ő a terhelt.

Az egyik szakértő elmondása szerint valamilyen mértékű szadisztikus fantáziái mindenkinek vannak az élete során, de arra nem volt adat, hogy ez K. B. esetében az átlagosnál súlyosabb mértékben jelentkezett volna. Összefoglalva:

egyik szakvélemény alapján sem jelenthető ki, hogy a szadizmus meghatározó személyiségjegy lett volna az elkövetőnél, de mint ahogyan az egyik szakértő fogalmazott, „nem látunk a fejébe”.

A három és fél éve letartóztatásban lévő B. szinte végig magába fordulva ült a tárgyalóteremben. Szinte alig hallható hangerőn azt mondta, elég sok ideje volt gondolkoznia a történteken, de ő is a szakértői vélemények alapján próbálja megfejteni, miért történt mindez. A nagyapjáról nem akart beszélni, hiszen erről a témáról a pszichiátereknek korábban részletesen mesélt, amelyek alapján úgy tűnik, hogy egész életét a tekintélyelvű nagyszülő határozta meg. 

A kakucsi gyilkosság ügyében jövő pénteken tartják a perbeszédeket, az ítélethirdetésre később kerül majd sor. K. B. a másodfokú ítélet kihirdetéséig letartóztatásban marad. 

M. V. anyja korábban arról beszélt a Borsnak, hogy kisebb gyermekei tartják benne a lelket, és nehezményezi, hogy K. B. családja nem kért tőlük bocsánatot. Arról nincsen információnk, hogy a bocsánatkérés azóta megtörtént-e. Vivien anyja mindenesetre újra teherbe esett a tragédia után, és újabb gyermeket szült.

Ha érdeklik hasonló bűncselekmények, látogasson el a szerző Facebook-oldalára.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.