Juhász Árpád: drámai a hír

A tévéből ismert geológus nem örül annak, hogy fokozni kell a fák kitermelést a hazai erdőkben.

2022. augusztus 2., 18:13

Szerző:

Számomra, a fák szerelmese számára, drámai a hír: fokozni kell a fák kitermelését a hazai erdőkben. A faültetés szinte reménytelen, a friss ültetvények elsőként esnek áldozatul az aszálynak

– írta ki Juhász Árpád geológus, a Magyar Tudományos Akadémia Ismeretterjesztési Bizottságának tagja. 

Az ismert geológus számos földrajzi ismeretterjesztő filmet készített, továbbá szakértőként vett részt a televízió földrajzi témájú természettudományos sorozataiban, magazinműsoraiban, vetélkedőiben. Geológus-szakértője volt a Magyarországot bemutató híres kéktúra-filmsorozatnak, a Másfélmillió lépés Magyarországon, az …és még egymillió lépés valamint a rendszerváltás után készült Kerekek és lépések részeinek. 

(Kiemelt képünk: Áder János köztársasági elnök (b) megtekinti a volt bauxitbánya területét Juhász Árpád geológus kalauzolásával a Veszprém megyei Nyirádhoz közeli egykori Darvas-tónál 2015. március 22-én. A víz világnapja alkalmából az államfő az egykor a hévízi tó állapotát is kedvezőtlenül befolyásoló, később megszűntetett bakonyi bauxitbányászat máig ható következményeiről tájékozódott. MTI Fotó: Varga György)

Tegnap 21:15

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.