Budapestre jön a svéd kormányfő

A svéd kormányfő szerint magyar részről erős akarat mutatkozik a svéd NATO-csatlakozás véglegesítésére, úgyhogy Budapestre jön.

2024. február 19., 17:03

Szerző:

Magyar részről „erősnek tűnik az akarat” Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére – jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn Varsóban, jelezve egyúttal, hogy budapesti látogatásra készül.

„Budapestre megyek, az időpontot annak megerősítése után közöljük" – válaszolta Kristersson a Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a svéd NATO-csatlakozást érintő újságírói kérdésre. Elmondta: az elmúlt hetekben már többször egyeztetett a magyar miniszterelnökkel.

„Úgy tűnik nekem, erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére" – fogalmazott. „Már most várom a tervezett találkozót, hogy a véglegesítés megtörténjen" – tette hozzá Kristersson.

Donald Tusk ezzel kapcsolatban kijelentette: megbocsáthatatlan hiba lenne, amennyiben egy NATO-tagállam megakadályozná egy másik, a közös biztonságunkért aktívan dolgozni kész állam tagságát. Arról biztosította svéd hivatali partnerét, hogy ez ügyben számíthat Lengyelország és személyesen az ő teljes körű támogatására.

A megbeszélés egyéb témáiról Tusk elmondta: a svéd kormányfővel pontosan ugyanaz a véleményük az ukrajnai orosz agresszióról, Ukrajna támogatásáról, a transzatlanti kapcsolatok fenntartásának szükségességéről.

Kristersson kitért Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető múlt heti halálára is. Úgy ítélte meg: ezért a teljes felelősség Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli. Közölte: Svédország azt szeretné, hogy Navalnij halálára reagálva az Európai Unió fontolja meg újabb szankciócsomag bevezetését Oroszországgal szemben.

Nem fogadta a svéd NATO-csatlakozás miatt Budapestre látogató amerikai szenátorokat a magyar kormány

Amerikai küldöttség érkezett tegnap hazánkba, hogy a svéd NATO-csatlakozás elhúzódó magyar ratifikációjáról tárgyaljon, de úgy tűnik, hiába fáradtak. A New Hampshire-i demokrata szenátor, Jeanne Shaheen a budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a magyar kormány nem fogadta őket.

„Hivatalos találkozót kértünk a kormánnyal, a Fidesz tagjaival, és sajnálattal azt kell mondjam, hogy a magyar kormány egyetlen tagja sem fogadta el a meghívást a delegációval való találkozóra. Hiányzott a kölcsönös érdeklődés, hogy az Egyesült Államokat, Európát és Magyarországot is érintő kérdésekről beszéljünk: emberi jogokról, szabad választásokról vagy éppen kereskedelemről" – fogalmazott a politikus.

Shaheen azt is elmondta, hogy amint visszatérnek Washingtonba, javaslatokat terjesztenek fel, hogy minél hamarabb megtörténjen a svédek csatlakozása. Emellett aggodalmukat fejezik majd ki az amerikai-magyar kapcsolatok miatt.

(Kiemelt kép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Stockholmban, Svédországban 2023. február 2-án. Atila Altuntas / Anadolu Agency/  AFP)

 

A magántulajdon védelme alapvető jogunk, ám időnként a fix kerítések telepítése jogszabályba ütközik. A május 17-től módosuló Vadgazdálkodási Törvény több ponton is új feltételeket szab, különösen a vadállomány természetes életfeltételeinek biztosítása tekintetében.