Jön a második körös önkormányzati kompenzáció?

Székesfehérvár fideszes polgármestere szerint a múlt heti lista „még nem a végleges és teljes településlista”, ezért tárgyal ő is a kormánnyal. A Miniszterelnökség egyelőre nem erősítette meg, hogy további pénzt kaphatnak a települések.

2021. május 12., 12:04

Szerző:

Újabb körben kaphatnak állítólag pénzt az önkormányzatok azon az összegen felül, amit a kormány a múlt héten bejelentett. Akkor 32 település kapott 23 milliárd forintot „kiegyenlítés” címén – ezzel a kormány részben kompenzálta a vállalkozások iparűzési adójának állami megfelezése miatt néhány önkormányzat bevételkiesését. Ám arra sem a döntést bejelentő Gulyás Gergely miniszter, sem a település- és támogatáslistát részletező kormányzati közlemény nem utalt, hogy további összegek várhatók vagy újabb települések kaphatnának pénzt.

Mégis ezt állítja Székesfehérvár fideszes polgármestere. Cser-Palkovics Andrást azután kérdeztük, hogy bár a város számított kompenzációra – fejlesztési, beruházási hozzájárulásként –, a támogatási listán Székesfehérvár nem szerepelt, nem jutott pénzhez a 23 milliárdból. Mégis, a számukra kedvezőtlen döntés után néhány órával Cser-Palkovics András „Székesfehérvár fejlesztési források formájában kap kompenzációt az államtól” címmel arról posztolt közösségi oldalán, hogy „a fejlesztésekről az egyeztetéseket folytatjuk, és bízunk benne, hogy ezek sikerrel is járnak majd.”

Emiatt megkerestük a polgármestert azzal, hogy tisztázza: Facebook-posztja alapján miről tárgyal a kormánnyal, talán mégis van remény a meg nem ítélt kompenzáció „lehívására” helyi fejlesztésekre? Székesfehérvár önkormányzatától az a válasz érkezett, hogy „polgármester úr posztjában azt írta, a város a fejlesztési források tekintetében lehet érintett, és – ahogy azt közösségi oldalán is jelezte – folynak még az egyeztetések a kormánnyal. A „polgármester úrral egyeztetve” megjegyzéssel arról is tájékoztattak, hogy:

„a múlt héten közzétett még nem a végleges és teljes településlista”. 

Erre megkérdeztük a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökséget: a múlt heti lista végleges, vagy várható újabb, „második körös” kompenzáció is? Rákérdeztünk, hogy egy újabb csomag része-e, hogy Gulyás Gergely a lista bejelentése után is tárgyal önkormányzatokkal beruházási, fejlesztési támogatásokról? Megpróbáltuk megtudni azt is: az esetleges második körben azokkal tárgyalnak, azok a települések lehetnek érintettek, akik eddig nem kaptak semmit, így például a Fővárosi Önkormányzat és a 23 kerületi önkormányzat is kedvezményezettje lehet egy újabb támogatási körnek?

A Miniszterelnökségtől cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, vagyis egyelőre nem erősítették meg hivatalosan a székesfehérvári polgármester állítását, így nem tudhatjuk biztosan, lesz-e újabb kompenzáció vagy sem. Az mindenesetre feltűnő, hogy nem Cser-Palkovics András az egyetlen településvezető, aki miután kimaradt a 23 milliárdos támogatásból, optimistán tárgyal a kormányzattal lehetséges fejlesztési pénzekről. Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere a Facebookon egy Gulyás Gergellyel közös fotót tett közzé azzal: „egyeztettük a győri fejlesztéseket”.

A két város helyzete azért is hasonlít, mert bár mindkettő kormánypárti vezetésű, egyik sem kapott a 23 milliárdból. Ez alátámasztani látszik a kormányzati állítást, miszerint „arányos és méltányos” módon, a rászorultság elve, nem pedig pártpolitikai szempontok szerint osztották szét a keretet. Tény, hogy az ellenzéki vezetésű Pécsnek jutott például a második legnagyobb összeg, 2,05 milliárd, de Szeged is 1,95 milliárdot, Érd pedig 777 milliót kapott. Ugyanakkor a többségében ellenzéki irányítású 23 fővárosi kerület semmit nem kapott, ahogy az ellenzéki vezetésű Fővárosi Önkormányzat sem:

a nem kompenzált 17 milliárdos mínusz okán a főváros idei költségvetése tarthatatlanná is vált, ezért nyár végén újat, spórolósabbat kell efogadni.

Ráadásul a pénzosztásból most kimaradt Székesfehérvár és Győr tavaly év végén, még „versenyen kívül” – vagyis a kompenzációs tárgyalások idei megkezdése előtt – jutott rendkívüli állami támogatáshoz: Székesfehérvár 2, Győr 1,38 milliárdot kapott. Akkor a 23 megyei jogú város közül 17 között osztottak szét 22 milliárdot: a kormánypárti vezetésűek kapták a pénz nagy részét, a négy ellenzéki vezetésű alig 2 milliárdot. Akkor jutott 1,5 milliárd forint Kaposvárnak is, ahová a mostani kompenzáció is juttatott még 680 milliót. De jól járt Debrecen is, hiszen a tavalyi 1,38 milliárd után a mostani osztáskor a legtöbbet, majdnem 3 milliárd forintot a fideszes vezetésű önkormányzat kapta.

A kormány által támogatott ... by Tibor Lengyel

A néhány hónapon belül kétszer is állami pénzhez jutó Kaposvár fideszes polgármestere, Szita Károly – egyúttal a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke – meg is állapította, hogy a baloldali vezetésű városok több pénzt kaptak a kompenzációból, de szakmai alapon született a döntés, „és ez rendjén van”. Kósa Lajos Fidesz-alelnök úgy értékelt: „az ellenzékiek is láthatják, hogy a kormány megtartja, amit ígért”. Azt pedig, hogy háromszor annyi pénzt kapott Mészáros Lőrinc egri szállodája az államtól (2,8 milliárd forintot), mint az egész város a kompenzációból (825 milliót), Kósa úgy kommentálta: almát almával, körtét körtével kell összehasonlítani.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: MTI/Kovács Attila)