A fideszes Szita Károly szerint jobban jártak a baloldali vezetésű városok

A kaposvári polgármester szerint több pénzt kaptak a kormánytól kompenzációként, mint a kormánypártiak.

2021. május 11., 16:15

Szerző:

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármester a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy a baloldali vezetésű városok több pénzt kaptak a kieső iparűzési adó után járó kompenzációból, de szakmai alapon született a döntés, „és ez rendjén van". A polgármester példaként említette, hogy nem kapott kompenzációt Veszprém vagy Székesfehérvár, ugyanakkor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhely 600 milliót, Pécs pedig több mint kétmilliárd forintot kap, így „a baloldal riogatása alaptalan volt”.

Hozzátette: Budapest azért nem kapott kompenzációt, mert a legerősebb, leggazdagabb településként 120 milliárdos betétállománnyal rendelkezik, és nincsenek működési gondjai.

Az MTI beszámolója szerint a fideszes politikus kitért arra is, hogy „a Gyurcsány-kormány idején, ha baj volt, mindig az emberektől vettek el, vagy átadták a központi feladatokat az önkormányzatoknak”.

Szita szerint a koronavírus-járvány kezelése egyértelműen igazolta 2010-ben kezdett a gazdaságpolitikát, amely szerint „hogyha baj van, adni kell”. Ezért vállalta át a kormány az önkormányzatok adósságait annak idején. Hangsúlyozta: a pandémia alatt adót csökkentett a kormány, a vendéglátósoknak támogatást adott. Ez a normális válságkezelés – értékelt.

Szita Károly, aki jelenleg a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke is, akkor szerzett magának országos hírnevet, amikor Ungváry Krisztián történész kutatásának köszönhetően kiderült róla, hogy 1980 és 1989 között „Krakus Péter” fedőnév alatt a Belügyminisztérium III/II. Csoportfőnökségének Somogy megyei kémelhárító tisztjeként dolgozott. Kaposvárt 1994 óta vezeti, a jelenlegi a hetedik polgármesteri ciklusa.

(Kiemelt kép: Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke a Megyei Jogú Városok Szövetségének kétnapos közgyűlése kapcsán tartott sajtótájékoztatón Székesfehérváron 2020. július 16-án. Fotó: MTI | Vasvári Tamás)