06:50 - 09:00

KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Jogerősen nyert pert egy bíró Handó Tünde ellen

Vasvári Csaba a Fővárosi Ítélőtáblán kiírt bírói székre pályázott még 2017-ben, ám pályázatát hiába rangsorolták kétszer is az első helyre, az OBH akkori elnöke nem nevezte ki.

2021. március 6., 09:24

Szerző:

Jogerősen pert nyert a Győri Ítélőtáblán egy fővárosi bíró az Országos Bírósági Hivatal (OBH) korábbi elnöke ellen – írja a Népszava a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) honlapjára felkerült összefoglalóra hivatkozva.

Vasvári Csaba a Fővárosi Ítélőtáblán kiírt bírói székre pályázott még 2017-ben, ám pályázatát hiába rangsorolták kétszer is az első helyre, Handó Tünde, az OBH korábbi elnöke egyik alkalommal sem nevezte ki őt az állásra, hanem mindkétszer érvénytelenítette a pályázatot – minden érdemi indoklás nélkül.

A lap azt írja, Vasvári nem hagyta annyiban az ügyet, munkaügyi pert indított az OBH elnöke, valamint akkori munkáltatója, a Fővárosi Törvényszék és a pályázaton meghirdetett álláshely gazdája, a Fővárosi Ítélőtábla ellen. Az első fokon eljáró Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szerint az OBH elnöke egyértelműen visszaélt jogával, ám a fellebbezés után a Győri Törvényszék másodfokon kimondta: az OBH-elnök nem perelhető.

Ezután került a Kúriára az ügy, amely hatályon kívül helyezte a másodfokú döntést, és új másodfokú eljárás lefolytatását rendelte el. Ebben a Győri Ítélőtábla jogerősen a TASZ által képviselt Vasvári Csaba bírónak adott igazat. Az ítélet nemcsak Handó eljárásának jogellenességét állapította meg, írta a TASZ, de fontos garanciákat is lefektetett a hasonló igazgatási önkénnyel szemben a bírói állások pályáztatása során. Az OBH elnöke ugyanis úgy vélte, jogorvoslat nélkül érvénytelenítheti a bírósági pályázatokat, ám a mostani ítélet szerint bírósághoz lehet fordulni az OBH elnökének hasonló döntése esetén.

(Kiemelt kép: 168 archív)

2021. április 21., 05:39

Erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre főként az ország keleti felében számíthatunk, így záporok, zivatarok is ott alakulhatnak ki nagyobb számban.