Jobb, ha tud róla: disznózsírt csempésznek az ételébe
Egyre több népszerű konzerv készételbe kerül disznózsír az étolaj helyett az orosz-ukrán háború okozta ellátási nehézségek miatt.
A magyar konyha egyik alapanyaga az étolaj, ám a szomszédban dúló háború hatására az ukrán napraforgó- és napraforgóolaj-export oly mértékben esett vissza, hogy Európában, így hazánkban is reális veszéllyé vált a hiány – írja a Magyar Hang. Az élelmiszergyártók már hónapokkal ezelőtt elkezdték vizsgálni, milyen módon válthatják ki a napraforgó-étolajat, május elejétől pedig már határozat teszi lehetővé, hogy alapanyag-beszerzési problémákra hivatkozva helyettesítő összetevőket használjanak az élelmiszerekben. Ráadásul ezt úgy tehetik meg, hogy a termék nevét és a csomagolását nem kell megváltoztatni, hiszen az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje nagy zavart okozhatna a megszokott ellátásban, környezeti terheléssel járna, és valószínűleg csak időlegesen változtatják meg a receptúrát.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összetevő-változásokat gyűjtő oldalán máris megjelentek az első ilyen termékek. Ezek listája nem is rövid, sőt, egyre bővül, jelenleg a Szegedi Paprika Zrt. már csaknem 50 darab, 400–800 grammos konzerv termékét érinti. Olyanok szerepelnek közöttük, mint
- a Reál Rakott káposzta,
- a Coop Lencsefőzelék lecsókolbásszal,
- a Házias Ízek lecsós tarhonya burgonyával,
- az Aro Húsgombóc paradicsomos szószban,
- a Penny Babgulyás sertéshússal.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)