Pedagógus polgári engedetlenségi körkép videóval

Nem halkul az oktatásért tüntetők hangja. A tanárok gördülő polgári engedetlenségbe kezdtek, amellyel a munkakörülményeik javítását és az oktatási rendszer reformját szeretnék elérni. 

2022. szeptember 5., 17:46

Szerző:

Pénteken a diákok tüntettek az oktatási rendszerben fellelhető hiányosságok miatt. Tüntetésükkel az alábbi követeléseikre irányították a figyelmet: „Megoldást a tanárhiányra!  Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot! Élhetőbb körülményeket az iskolákban! Figyelmet az oktatásra!” A tüntetésen a Diákok a tanárokért csoport  virrasztást hirdetett vasárnap este héttől négy budapesti gimnázium előtt. A Szent István Gimnáziumnál, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumnál, az Óbudai Gimnáziumnál és a Kodály Zoltán Gimnáziumnál reggel 9-ig tartott a virrasztás. A Szent István Gimnázium 100 diákja első óra előtt csatlakozott a virrasztókhoz. A tanárok gördülő polgári engedetlenséget hirdettek több iskolában. 

Gördülő polgári engedetlenségbe kezdtek a tanárok

Az oktatási rendszerrben lévő súlyos problémáról korábbi cikksorozatunkban mi is beszámoltunk. A névtelenséget kérő pedagógusok szerkesztőégünkbe eljuttatott leveleiből egyértelműen kiderül: irreális munkaterhekkel, szegényesen méltatlan munkakörülményekkel,  alacsony fizetéssel és a társadalmi megbecsültség hiányával kell a pedagógusoknak szembenézniük. 

Több iskolában a tanárok gördülő polgári engedetlenségbe kezdtek, ami azt jelenti, hogy minden héten másik napon nem veszik fel a munkát. A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 33 tanára nem vette fel a munkát ma reggel 8 és 10 óra között, és közleményt adtak ki, melyben azt írják:„Mivel minden jogszabályi lehetőségünket megvonták az elégedetlenségünk kifejezésére, nem marad más választásunk, mint egzisztenciális kockázatok árán is a polgári ellenállás eszközéhez nyúlni (...)   Az oktatási rendszerünk számos problémája közül a legégetőbb jelenleg, az oktatásban dolgozók megalázóan alacsony fizetése, ami napról napra egyre kevesebbet ér.

Ennek következtében tehetséges, inspiráló kollégák tucatjai hagyják el a pályát, akiket ilyen körülmények között végképp lehetetlen pótolni - ez a közoktatás minőségének további rohamos romlásához, a diákok és tanárok közösségeinek gyengüléséhez vezet. Az oktatás nemzeti ügy, a károkozás benne hosszú évtizedekre kihathat és generációk életét rombolhatja. Sürgős cselekvésre van szükség, amihez a társadalom támogatását kérjük.

Követeljük a kormánytól, hogy teljesítsék a pedagógus szakszervezetek követeléseit és adják vissza a sztrájkhoz való alkotmányos jogunkat! Amennyiben nem teljesülnek követeléseink, rendszeresen fogunk a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlni, mert felelősséggel tartozunk a ránk bízott diákok jövőjéért.”

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban a csatlakozó tanárok egész nap nem dolgoztak, délelőtt a Nyugati térre mentek, ahol flashmobot tartottak.

A tiltakozásba vidéki iskolák is bekapcsolódtak: a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban többen csatlakoztak a polgári engedetlenséghez, Budakalászon a Szentistvántelepi Általános Iskolában öt pedagógus nem vette fel a munkát. A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium tanári karának egy része is részt vett a polgári engedetlenségben.

A nyolcadik kerületi Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium is csatlakozott.

„Elvárjuk, hogy Magyarország mindenkori kormánya számára legyen stratégiai fontosságú az oktatás. Művészeti képzésben részt vevő pedagógusokként kiemelten fontosnak tartjuk a tnaszabadságot, és elutasítjuk a tanári és intézményi autonómia megsértését” – fogalmazták meg a szakgimnázium tanárai. 

 

(Kiemelt fotónk: A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium molinói. fotó: Facebook)

Tegnap 21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

Tegnap 18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Tegnap 16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.