Jelentősen megnövekszik a felhőzet, keddig eső, zápor is érkezhet

Az ország északnyugati részében kell elsősorban keddig csapadékra számítani.

2022. július 25., 16:12

Szerző:

Hétfőn derült, száraz idő várható. Éjszaka, egy hidegfront hatására az ország északi felén megnövekszik a fátyolfelhőzet, amely az éjszaka második felében a Dunántúlon meg is vastagszik, melyből az Észak-Dunántúlon egyre többfelé lehet zápor, zivatar.

Kedden napközben a front felhőzete délkelet, kelet felé terjeszkedik, eközben egyre szakadozottabbá válik. A legkevesebb napsütés az ország északnyugati, míg legtöbb a délkeleti felén valószínű. Kedden napközben már egyre több helyen várható zápor, zivatar, a Tiszántúlra csak késő este érkezhet meg a csapadék.

Hétfőn gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, azonban hajnaltól egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél és megélénkül, időnként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 21 között várható, de a hidegre érzékeny részeken alacsonyabb, míg a magasabb felszíneken, belvárosi részeken magasabb értékeket mérhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden az ország északnyugati felén 25 és 32, a délkeleti felén 32 és 38 fok között valószínű.

Az időjárási helyzet Európában
------------------------------
A Brit-szigetek, valamint a Skandináv térség felett egy ciklon örvénylik, mely hidegfronti szakasza egészen a Vizcayai-öböl térségéig húzódik. A front mentén változékony, szeles, néhol csapadékos időjárás tapasztalható, aminek hatására Nagy-Britanniában enyhe, 24 és 27 fok közötti maximumértékek a jellemzőek.

A front előterében anticiklon helyezkedik el, ami Nyugat- és Közép-Európa számára eseménytelen, száraz, napos időt biztosít. Ugyancsak magasnyomás uralkodik az Ibériai-félszigeten, valamint a mediterrán térségben. Dél-Spanyolországban néhol 43, 44 fokig szökött a hőmérséklet.

A Kárpát-medence időjárásában hétfőn még anticiklonális hatások érvényesülnek, majd késő este az említett frontrendszer hidegfrontja érkezik, amely némi enyhülést hoz az ország északnyugati területére.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI | Czeglédi Zsolt)