Jelentős leépítésbe kezd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Csoportos létszámleépítésre készül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE).

2023. január 10., 17:52

Szerző:

Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora által kiküldött körlevél szerint az intézmény 37 munkatárstól válnak meg. A Telex érdeklődésére ezt megerősítette az egyetem.

A rektori levél szerint a csoportos leépítésre vonatkozó szándékukat már a fővárosi kormányhivatalnak is bejelentették. A rektor „a közelmúltban bekövetkezett nemzetközi események okozta gazdasági helyzetben megnövekedett költségek által előidézett nehézségekkel” indokolta a lépést.

A lap megkereste az egyetemet, ahonnan azt a választ kapták, hogy a leépítés összesen 37 munkatársat érint, oktatókat és funkcionális területen dolgozókat egyaránt. „Az érintett kollégák várhatóan 2023. január 12-éig kézhez kapják az őket érintő döntésről született tájékoztatókat.”

A rektor a köremailben utalt arra, hogy korábban is nehéz döntéseket kellett meghoznia az egyetemnek. Itt többek között arra gondolhatott, hogy az NKE a kollégiumok, egyetemi épületek ideiglenes bezárásával, az izzók kicsavarásával, a kézszárítók kikötésével, távvizsgáztatással és a díszkivilágítás lekapcsolásával spórolna a rezsiköltségeken. Más egyetemek is hasonló módon próbálják csökkenteni energiafogyasztásukat.

A Telex megkereste a másik négy állami fenntartásban maradt egyetemet, hogy terveznek-e hasonló leépítést. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem válasza szerint „az ELTE nem tervez csoportos létszámleépítést”. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem válasza szerint, „csoportos létszámleépítéshez hasonló intézkedés nincs napirenden a Zeneakadémián.” A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen sincs napirenden létszámleépítési intézkedés – közölte az egyetem.

(Kiemelt kép: A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus épülete az Orczy kert felől. MTVA/Bizományosi: Róka László)

13:35

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.