Jelentős arzénszennyezés a Sajón

A Greenpeace újra megmérte a négy ponton a Sajó arzénszennyezettségét, amelyből kiderült, hogy jelentős szennyezés vonul le a folyón.

2022. október 11., 11:09

Szerző:

A Greenpeace 2022. szeptember 22-én újra elment a Sajóra, hogy megvizsgálja, hogyan változott a folyó arzénszennyezettsége. A vizsgálatuk során a folyó három, Szlovákiában található pontján, a hazai szakaszon pedig Sajópüspökinél vett üledékmintákat. 

A vizsgálati eredmények kimutatták, hogy a Sajón a szennyezés kifolyásától pár száz méterre, a Szlovákiában lévő Alsósajó mellett 76 mg/kg volt a folyó arzénkoncentrációja. A magyar földtani közegre megadott határérték 15 mg/kg, a szlovák talajokra megadott határérték pedig 20 mg/kg. A Pelsőcnél vett mintákban ennél alacsonyabb, de továbbra is határérték feletti 31 mg/kg értéket mutattak ki a mérések, míg a magyar határ előtti Sajólénártfalvánál mérte a Greenpeace a legmagasabb, 88 mg/kg-os értéket, ami közel hatszorosa a magyar és közel négy és félszerese a szlovák határértéknek.

A Sajó a Rima (Rimava) befolyása után éri el Magyarországot Sajópüspökinél, ahol a környezetvédő szervezet korábban 20 mg/kg-os értéket mért. A szeptemberi  vizsgálat magas, de pont a határérték alatti, 14 mg/kg arzénkoncentrációt mutatott ki.

A Greenpeace a Sajó szlovák szakaszát ért vöröses szennyezés hazai hatását először 2022. májusában vizsgálta, és akkor a hazai szennyezettségi határértéket meghaladó arzén szennyezettséget (19 illetve 20 mg/kg) mért Sajópüspükinél.

(Fotó: MTI/Komka Péter)

Fennállása huszadik évfordulójához érkezett az MVM Partner Zrt., Magyarország legnagyobb villamosenergia-nagykereskedője. Az elmúlt két évtizedben a társaság nagy utat bejárva és jelentős mérföldköveket elérve számos módon járult hozzá a magyar villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságához és a rezsicsökkentés biztosításához.