Nyugat-nílusi lázat már 25 hazai betegnél diagnosztizáltak

A megbetegedéseket négy területről jelentették: Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy vármegyékből, többségük idegrendszeri tünetekkel került kórházba

2023. szeptember 15., 20:03

Szerző:

A szeptember 4. és 10. közötti időszakban több járványról kapott bejelentést a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A 36. héten két tömeges, közösségi gastroenteritis járványról érkezett bejelentés – írta meg az economx.hu.

Egy Bács-Kiskun vármegyei településen egy általános iskola alsó tagozatán szeptember 8-án 64 tanuló betegedett meg, hasi görcseik, hányás és hasmenéses tüneteik voltak, kórházi ellátásra senki nem szorult. A megbetegedések hátterében az élelmiszer közvetítő szerepe nem zárható ki, a járványügyi és a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak. A területileg illetékes járási hivatal az iskolában folyamatos fertőtlenítést rendelt el.

Egy másik Zala vármegyei településen szeptember 7-ével kezdődően betegedtek meg többen, itt is hányás és hasmenéses járvány terjedt, itt 95 megbetegedést jelentettek, négy oktatási intézmény és egy szociális otthon volt érintett. A megbetegedések itt is enyhe lefolyásúak voltak, senkit nem kellett kórházba vinni.

A héten malária megbetegedést is jelentettek.

A 23 éves nigériai származású, Magyarországon élő férfibeteg augusztusban családlátogatáson volt Nigériában. Tünetei hazaérkezését követőn jelentkeztek, kórházba került.

A 36. héten öt nyugat-nílusi láz megbetegedést is diagnosztizáltak.

A megbetegedéseket négy területről jelentették: Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy vármegyékből. A járványügyi vizsgálatok során egy Bács-Kiskun vármegyei 16 éves nő Olaszországból hozhatta haza a betegséget.

A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt (23 hazai és 2 importált). A betegek 60 százaléka férfi, az átlagéletkor 55 év, és többségük (80 százalékuk) idegrendszeri tünetekkel került kórházba.

(Kiemelt képünk illusztráció / Shutterstock)