Holoda: a kormány rá fog kényszerülni, hogy januártól kivezesse a benzinárstopot

Holoda Attila energiapiaci szakértő elmondta, hogy a Mol ellátási problémákkal küzd. Szerinte az egyre fokozódó áruhiány miatt a kormány rá fog kényszerülni, hogy januártól kivezesse a benzinárstopot.

2022. december 2., 12:30

Szerző:

Holoda Attila, aki az energetikáért felelős helyettes államtitkárként is dolgozott a második Orbán-kormány alatt, azt mondta az mfor.hu-nak adott interjújában, hogy már a Mol is többször jelezte, és ismét megerősítette, hogy segítene az ellátási problémákon az benzinárstop kivezetése. Holoda szerint, ha ez nem történik meg, még nagyobb ellátási zavarok következhetnek. 

"...jelenleg a Mol egyedül kénytelen ellátni a benzinkutakat, holott a hatósági árak bevezetése előtt csupán a 70 százalékukat szolgálta ki. Ez a változás azért történt, mert a Molon kívül jelenleg nincsenek olyan nagykereskedők, akik külföldről hoznak be üzemanyagot, hiszen a hatósági ár miatt jobban megéri nekik a környező országokban értékesíteni, míg itthon a 480 forintos árral veszteséget termelnének. Ugyanakkor a finomítók karbantartásával kapcsolatos problémák miatt a Mol sem tud teljes kapacitással besegíteni a korábban más nagykereskedőkkel szerződött benzinkutak ellátásába. Sőt, az utóbbi időszakban gyakorlatilag egyáltalán nem szállít nekik” – magyarázta a szakértő, és hozzátette: a Mol azért sem tudja ellátni az igényeket, mert a nyomott üzemanyag-árak hatására a fogyasztás 20 százalékkal emelkedett az elmúlt évben. 

Holoda véleménye szerint ma már sokan úgy vannak vele, hogy az ellátás fontosabb, mint az ár – hiába olcsó valami, ha nem lehet kapni. 

„Sokan már azon az állásponton vannak, inkább fizetnének piaci árat, autóznának kevesebbet, csak legyen elérhető számukra a közlekedés lehetősége. Ezt adná az üzemanyag-ellátás biztonsága, és ez az, ami most sérült. Ráadásul problémák vannak a Barátság-kőolajvezetékkel is, ami további ellátási gondokat okozhat.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Szántai Edina/168.hu)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.