Szakértők szerint hozzá kell szoknunk a benzinhiányhoz

Amíg marad a 480 forintos literenkénti rögzített ár, addig nem lesz elég benzin az országban, szögezte le a Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke.

2022. november 28., 21:25

Szerző:

Egyre több helyen fogy ki a korlátozások ellenére is a benzin, már 150-nél is több helyen van teljes üzemanyaghiány, a Mol pedig hétfőtől a szállításokat is korlátozta. Egyes benzinkutakon még sorbanállás is kialakult. A Mol saját kútjainak ötödénél beszámolójuk szerint ugyancsak ez a helyzet.

Az RTL Híradónak most a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó pedig elmondta, minden így marad, avagy tovább súlyosbodik abban az esetben, ha a kormány továbbra is ragaszkodik a literenkénti 480 forintos árplafon változatlan megtartásához. Ebben az esetben ugyanis a hiányt importtal nem tudjuk pótolni, senki sem ad el ugyanis olyan üzemanyagot Magyarországra, amit csak rögzített áron értékesítenek tovább.

A Híradó a Miniszterelnökséget is megkérdezte, terveznek-e az ügyben valamilyen lépést, onnan azt a választ kapták, a folyamatos üzemanyagellátásnak szerintük két feltétele van

  • a százhalombattai finomító meghibásodás és javítások utáni, folyamatos működésének helyreállása,
  • és az Oroszország felől érkező kőolajimport zavartalansága.

Ezek szerintük a jövőben helyreállhatnak, a hiány pedig megszűnhet. De januárban terveznek majd arról dönteni, fenn tudják-e tartani az árstopról szóló rendeletüket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

Januárban 53 éves mélypontra süllyedt Amerikában a munkanélküliségi ráta. A szabadidős- és vendéglátóipar 128 000 új munkahelyet teremtett, és ezzel az összes ágazat élére állt. Jelentősen bővült még a szakmai és üzleti szolgáltatások (82 000), a kormányzati szektor (74 000) és az egészségügy (58 000).

Ellenőrizte a fogyasztóvédelem a boltokat: 468 boltból 99-ben nem találtak jogsértést. A kormányszóvivő sajtótájékoztatóján közölte, az árstophoz kapcsolódó jogsértések akár 3 millió forintos bírságot is jelenthetnek az adott vállalkozásnak. Ha ismételt jogsértést követ el az üzlet, az előző bírság kétszeresét kell megfizetnie. 

Januárban 8146 külföldi használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 8 százalékos emelkedés az előző havi mélyponthoz képest, de 23 százalékkal marad el a tavaly januárban regisztrált 10 607 darabtól – közölte a Datahouse friss adatai alapján a JóAutók.hu.