Nagy Márton: a kis benzinkutak hergelnek az üzemanyaghiányról szóló hírekkel

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt nyilatkozta, hogy a kormány megérti a Független Benzinkutak Szövetségének problémáit, ám a helyzet megoldását nem segíti, hogy folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy az ársapka miatt ellátásbiztonsági kérdések merültek fel Magyarországon.

2022. november 30., 12:44

Szerző:

A miniszter az Indexnek elmondta: az ellátásbiztonság mindennél fontosabb. A kormány álláspontja egyértelmű: az ársapkát akkor lehet fenntartani, ha zavartalanul folyik az olaj a Barátság vezetéken keresztül, illetve ha az érkező olajat fel tudják dolgozni a finomítók. Nagy Márton beszámolt arról, hogy az olajfeldolgozás egyik feltétele százhalombattai finomító zavartalan működése, ám jelenleg ennél a létesítménynél is technikai problémákat tapasztalnak, csakúgy, mint a Barátság vezetéknél, ahol a harcokban megsérült fenntartó egységek le-leállnak.

 „A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa az ársapkát, de ha az látszik, hogy ez a két tényező veszélyezteti az ellátást, akkor nehéz helyzetbe kerülünk” 

– jelentette ki a miniszter.

Miután az Index megjegyezte, hogy jelenleg csak az ársapka következtében nincs olyan piaci szereplő, ami most importál Magyarországra, Nagy Márton azt mondta, hogy a legjobban a Mol látja, hogy képesek-e ellátni az országot nyersanyaggal. Akkor beszélhetünk ellátásbiztonsági kérdésekről, ha ők azt látják, hogy ez nem lehetséges. A miniszter azonban megjegyezte: a stratégiai készlethez nem szabad hozzányúlni, ez a készlet nem az ársapka fenntartására van eltárolva.

Nagy Márton az elmúlt napok benzinhiányról szóló híreire reagálva elmondta, hogy szerinte ez a kis kutak hergelése. „Ezt a helyén kell kezelni, ez túlnyomja a helyzetet. Megértem a helyzetüket, de nem ez a módja, hogy ezt kezeljük” – jelentette ki a miniszter.

Az Index információi szerint „már a Mol saját kútjain is érezhető a készlethiány: a héten napi 70–100 közötti leürülés volt, így hívják azt, amikor elfogy az üzemanyag. Ez általában nulla szokott lenni. Jöttek is drasztikus lépések: a Mol számos kis benzinkútnak átmenetileg nem tud üzemanyagot szállítani. És bár az olajvállalat az Indexnek cáfolta a Független Benzinkutak Szövetségének azt az állítását, miszerint a független kis töltőállomások nem kapnak tőlük üzemanyagot, a helyzet azért elég komoly. ”

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)