Jakab Péter: diktátorokkal 1956-ban sem volt alku, most sincs

Egységben a szabad Magyarországért! címmel az ellenzéki pártok közösen emlékeztek meg ‘56 hőseiről.

2021. október 23., 18:06

Szerző:

„Egy évvel ezelőtt ígéretet tett a hat ellenzéki párt. Azt ígértük, a mai napon közös színpadon fog állni az ellenzék 106 közös képviselőjelöltje és a közös miniszterelnök-jelöltünk. Hogy egy az egy ellen küzdjünk meg a Fidesszel. Barátaim örömmel jelentem, az ígéretet teljesítettük, itt vagyunk, együtt vagyunk, győzni fogunk” – kezdte 1956-os megemlékezőbeszédét Jakab Péter a Jobbik elnöke Budapesten.

Jakab felidézte, mikor 2018 decemberében az ellenzéki pártok együtt tüntettek a rabszolgatörvény ellen. „Rádöbbentünk, hogy bár soha nem beszéltünk egymással, mégis egy oldalon állunk. A szabadság, a tisztesség, a becsület a melósok, a nyugdíjasok, a fiatalok és Magyarország oldalán, szemben az elnyomással” – tette hozzá. A Jobbik elnök úgy látja, ez volt a pillanat, amikor leomlottak a falak az ellenzék között. Szerinte a hat párt összefogása az ellenzéki szavazók érdeme. „Ti vagytok az ellenzék iránytűje” – fogalmazott.

„Az ellenzék egysége megszületett, itt az idő hogy megteremtük a nemzet egységét” – mondta Jakab, aki szerint az Orbán-rezsimnek csak múltja van, de jövője már nincs. „A jövő mi vagyunk. Mi, akik nem alkuszunk a hatalommal, a rezsimmel, Orbánokkal, se pénzért, se pozícióért.” Jakab felszólította azokat, akik alkut kötöttek az Orbán-kormánnyal. Mint mondta, ma hagyják otthon a koszorút, mert nem méltók, hogy megemlékezzenek azokról, akik életükkel fizettek a magyar szabadságért.

Fotó: Adrián Zoltán/168.hu

Jakab Péter beszél az Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott közös ellenzéki megemlékezésre, az Andrássy út–Dózsa György út sarkán. Budapest, 2021. október 23. Fotó: Adrián Zoltán/168.hu

„Nekünk ma még nem kell az életünkkel fizetni. Egyelőre csak 10 millió forint egy igaz szó ára. De vajon mi lesz az igazság ára 20 év múlva, ha marad ez a rezsim? Mert Orbán 20 évre tervez. Erre szoktam mondani, mi is addig tervezünk vele, csak a Csillagban” – fogalmazott, majd hozzátette: „Diktátorokkal nincs alku. Sem 1956-ban, sem 2021-ben.”

Jakab Péter szerint a jövő Magyarországa olyan lesz, mint az ellenzéki összefogás. „Egységes, de sokszínű” – tette hozzá. Mint fogalmazott, a szabadság útja nem keletre, hanem nyugatra vezet. „56-ban orosz tankok érkeztek keletről. Ma orosz hitel. 56-ban kétszázezer magyar menekült nyugatra, ma közel egymillió. Nekünk nem orosz hitel, kínai pénz és keleti rezsim kell, hanem a magyar jövő” – jelentette ki. Mint Jakab mondta, egy büszke nemzetet akar, amit nem lehet megfélemlíteni és megalázni. Szerinte az ellenzék visszaadja a hitet az embereknek. „Van élet a Fidesz után, sőt, akkor kezdődik igazán” – fogalmazott.

„A Fidesz receptét már ismerjük: oszd meg és uralkodj. És egy kis krumpli. Éveken át megosztottak bennünket, hogy úralkodhasanak rajunk. Most, 11 év után, végre itt a viszontválaszunk: egyesíts és szolgáld” – mondta. Jakab úgy látja, hogy az ellenzék felelőssége elhozni a valódi rendszerváltást a magyaroknak. Szerinte ez az elszámoltatással kezdődik majd, és azzal, hogy Magyarország többé nem lehet következmények nélküli ország. „Úgyhogy Kövér elvtárs, remegjen a bajusz. Mert a kezünk nem fog. Fizessenek meg a tolvajok, jólétet minden magyarnak. Hajrá ellenzék, hajrá összefogás!” – zárta.

(Kiemelt kép: Jakab Péter beszél az Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott közös ellenzéki megemlékezésre, az Andrássy út–Dózsa György út sarkán. Budapest, 2021. október 23. Fotó: Adrián Zoltán/168.hu)