Jakab nem adja vissza a mandátumát, mert azt nem a Jobbik szerezte meg

2020-ban még nem így gondolt azokra, akik nem adták vissza a mandátumukat.

2022. augusztus 12., 14:50

Szerző:

Jakab Péter 2020-ban még úgy nyilatkozott Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea Jobbikból való kilépéséről, és mandátumuk megtartásáról, hogy ezzel „sok kipróbált vidéki harcostárs” elől veszik el a lehetőséget, hogy az első sorban küzdjenek a rezsim ellen.

Most viszont Jakab a kilépésével sem hajlandó visszaadni mandátumát a Jobbiknak. A Telex rákérdezett erre az ellentmondásra, amire azt mondta, hogy ő első sorban

„közös ellenzéki listáról szerezte a mandátumot.”

Továbbá szerinte egy olya Jobbik-elnökség kéri vissz a mandátumot, amely megpuccsolta a saját elnökét, hogy kiszolgálja a Fidesz érdekeit. Ha visszaadná a mandátumát, akkor a valódi ellenzéket gyengítené és a Fideszt erősítené.

Áll a bál a Jobbik háza táján

Csütörtökön a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton kemény levélben bírálta Jakab Pétert, akit felelősnek tart a Jobbik belviszályáért. Azt írja, hogy Jakab „intelligens, felkészült politikus volt, aki értett a mindennapok nyelvén, de nem futott el a komoly szakmai kérdések elől sem” , az új tanácsadója hatására azonban erősen megváltozott, „egy görcsbe rándult arccal, szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett ...  akiből a közélet mémeket gyárt.”

Jakab Péter erre válaszul azt írta Facebookon, hogy úgy érzi a Jobbik elnöke választás elé állította őt a nyílt levelében, ezért kilép a Jobbikból. „Te a Jobbik új elnökeként ma választás elé állítottál: ha maradok a nép pártján, ha továbbra is nyersen, őszintén, karcosan akarok kiállni a válság vesztesei, az Orbán-rezsim károsultjai mellett, akkor nincs helyem a Jobbikban. Nos, Marci, akkor nincs helyem a Jobbikban. Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom” – írta.

A Jobbik egy rövid közleményben „meglepődöttség nélkül, de sajnálattal” vette tudomásul Jakab Péter és tanácsadója távozását.

(Kiemelt kép: Jakab Péter, a Jobbik képviselője kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.