A Jobbik „meglepődöttség nélkül, de sajnálattal” tudomásul vette Jakab távozását

A Jobbik Magyarországért Mozgalom „meglepődöttség nélkül, de sajnálattal” vette tudomásul Jakab Péter és tanácsadója távozását – áll a párt csütörtök esti közleményében.

2022. augusztus 11., 20:37

Szerző:

Hangsúlyozták: az utolsó pillanatig nyitva állt a lehetőség az együttműködésre, ám ehelyett ők a szakítást választották. Úgy fogalmaznak, Jakab Péter számára „képviselői mandátumának visszaadása lesz az igazi próbája annak, hogy ő valójában a nép pártján, vagy csak a »lé pártján« kíván politizálni  a továbbiakban”. A politikus 2019-től volt a párt frakcióvezetője, 2020-tól pedig a Jobbik elnöke. Mindkét tisztséget idén nyárig töltötte be.

Egy szakítás vége(?)

Jakab Péter csütörtök délután jelentette be közösségi oldalán, hogy távozik a Jobbikból. Döntését azért hozta meg, mert ugyanezen a napon a Jobbik jelenlegi elnöke, Gyöngyösi Márton egy hosszú nyílt levélben véleményezte Jakabot. Gyöngyösi Márton Jakab Pétert tartja felelősnek a Jobbik belviszályáért. Azt írja, hogy Jakab „intelligens, felkészült politikus volt, aki értett a mindennapok nyelvén, de nem futott el a komoly szakmai kérdések elől sem” , az új tanácsadója hatására azonban erősen megváltozott, „egy görcsbe rándult arccal, szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett ...  akiből a közélet mémeket gyárt.” 

A Jobbik elnöke hozzáteszi: szívesen dolgozna újra együtt azzal a Jakab Péterrel, akit egykor megismert, ám ha Jakab azt a tanácsadót választja, aki mellett elvesztette a családját, elvesztette az előválasztást, elvesztette az országgyűlési választást, elvesztette az elnökségét, elvesztette a frakcióvezetőségét, elvesztette minden tekintélyét és hitelét, nem fogja visszatartani sem. 

„Ne pletykákból halljam, hogy augusztus 20-án pártot készülsz alapítani, miközben még a Jobbik tagja vagy. Ne kelljen az anyagilag így sem túl stabil közösségünknek azokat az embereket fizetni, akik már nem akarnak velünk lenni. Ne csatlakozz azoknak az egykori magyar pártelnököknek a nem túl diadalmas, de annál népesebb klubjához, akik évekig abból élnek, hogy egykori közösségüket szidalmazzák. Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán Te balra, mi jobbra. Légy tisztességes” – írta Gyöngyösi.

Jakab erre válaszolva jelentette be, hogy kilép a pártból. Szerinte Gyöngyösi választás elé állította. „Ha maradok a nép pártján, ha továbbra is nyersen, őszintén, karcosan akarok kiállni a válság vesztesei, az Orbán-rezsim károsultjai mellett, akkor nincs helyem a Jobbikban. Nos, Marci, akkor nincs helyem a Jobbikban. Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom” – írta.

A volt elnök posztjában megjegyezte, hogy Gyöngyösi korábban „stratégiai csendre” kérte Jakabot, ami után felidézte azt a szóbeszédet, hogy Rogán Antal megüzente az ellenzékbe beépült embereivel, hogy maradjanak csendbe. Majd hozzáteszi, hogy nem tudja, hogy a Jobbik elnöke Rogán embere-e, csak azt tudja, hogy ő csendet kért tőle.

(fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A Vitézi Rend nevű szervezet Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányságának tagjai október 15-én emléktáblát avatnak Horthy Miklós tiszteletére Újszegeden, ahol Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője is beszédet mond.