Itt a jel, hogy a magyar kormány retteg a gázválságtól

A kormány rendeletet fogadott el, amely felhatalmazza saját magát, hogy vészhelyzetben átvegye a létfontosságú energetikai cégek és a gázvezeték-hálózatot üzemeltető FGSZ felügyeletét, hogy biztosítsa a folyamatos ellátást.

2022. június 29., 12:02

Szerző:

Az Orbán Viktor miniszterelnök által kedden aláírt rendelet az áram-, gáz- és olajipar, valamint a távhőszolgáltatók és a bányászat kulcsfontosságú cégeire, továbbá a gázvezeték-üzemeltető FGSZ-re és az üzemanyag- és gázkészletező szövetségre terjed ki. Magyarország mintegy 85 százalékban függ az orosz gázimporttól és 65 százalékban az oroszországi nyersolajimporttól – emlékeztetett a Reuters.

Szijjártó Péter külügyminiszter a hónap elején azt mondta, hogy a Gazprom vezérigazgatója és Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes is biztosította őt arról, hogy a vállalat teljesíti a hosszú távú gázszállítási szerződésben Magyarországgal szemben vállalt kötelezettségeit. Szijjártó hétfőn azt mondta, hogy Magyarország gáztárolói több mint 39 százalékban megteltek, ami 2,7 milliárd köbméternyi készletnek felel meg.

A Gazprommal tavaly aláírt szerződés értelmében Magyarország évente 3,5 milliárd köbméter (milliárd köbméter) gázt kap Bulgárián és Szerbián keresztül, és további 1 milliárd köbmétert egy Ausztriából érkező vezetéken keresztül. Az üzlet 15 évre szól.

 (Kiemelt kép: Attila KISBENEDEK / AFP)