Isten pofonját látja egy szimpla áfacsalásban Szijjártó Péter barátja

A Wall Street kevésbé sikeres magyar farkasa szerint az Úr vette el tőle a közbeszerzéseket, nem Rogán Antal.

2018. augusztus 22., 11:47

Szerző: Molnár Richárd

Keresztény hite segítségével küzdött meg a lelki válságával Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter barátja, a cégeivel néhány év alatt több tízmilliárd forint értékű közbeszerzést elnyerő Kuna Tibor, a Fidesz-frakció egykori kabinettitkára, akire az utóbbi hónapokban nehéz idők köszöntöttek.

Az egyik pünkösdista gyülekezetben készült videófelvétel – amelyet a 444 fedezett fel – szerint Kuna Tibor isteni beavatkozást vélt felfedezni abban, hogy a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal szerződést bontott a reklámcégeivel, amelyek egyebek között a elszálló költségvetésű 2017-es magyarországi vizes világbajnokság kommunikációját is szervezték.

Szijjártó Péter barátja abban is az Úr akaratát vélte felfedezni, hogy a közelmúltban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat-felhasználás miatt emeltek vádat az egykor szebb napokat látott vállalkozóval szemben. Az ügyészség szerint Kuna Tibor nem valamiféle bonyolult üzleti machinációban vett részt, hanem cégei egészen egyszerűen

245 millió forintnyi hamis számlát fogadtak be, és ezzel 52 milliós kárt okoztak a költségvetésnek.

Ez annak tudatában különösen érdekes, hogy a Napi.hu 2018-as listája szerint Kuna Tibor a 83. leggazdagabb magyar, 12,5 milliárd forintos vagyonával. A volt Fidesz-titkár két cége, a Trinity Communications és a Young and Partners Kft. tavaly 3,8 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el, amelyet többek között annak köszönhetett, hogy a budapesti vizes világbajnokság „általános kommunikációjára” 3 milliárd forintért, az eseményhez kapcsolódó rendezvényekre további 2 milliárd forintért szerződtek a magyar állammal. Ehhez persze érdemes hozzáfűzni, hogy a vizes VB hivatalosan elszámolt költségei - valódi hungarikumként - még a befejezése után egy évvel is folyamatosan nőttek.

Ám Kuna nem csak a medencéknél szakított hatalmasat, az állami óriáscégek is rendesen elhalmozták megbízásokkal. A Szerencsejáték Zrt. például 2017 során 5,5 milliárd forintról 9,3 milliárdra emelte Kuna cégcsoportjának kommunikációs keretszerződését, miközben a Magyar Villamosművek és a MÁV is bőkezűen jutalmazta a külügyminiszter pajtásának szaktudását.

Arról egyelőre nincsenek információk, hogy Kuna Tibor hirtelen miért vált kényelmetlenné a kormánypártok számára, de a Fidesz-közeli sikerember szerint az Úr volt az, aki rákoppintott az orrára.

– És azért mondom el nektek az én történetemet, mert az úgy van, hogy ha a talentumodat nem használod, elásod, én elástam a másikat, azt elvette az Úr. Várt sokáig, évekig. Halkan súgta a fülembe, csak hát kit érdekelt, mert én annyira meg voltam igazulva, hogy én jól csinálom a talentumomat, hogy a másik talentumommal nem törődtem semmit, jól elástam, hello, hello, ott van. És mivel Isten azt akarja, hogy ha életet kaptál, szolgálatot is kaptán, nem tenghetsz, lenghetsz, ezért azt mondta: jól van, fiam, ha nem hallod meg szelíden, akkor meghallod keményen 

– magyarázta Kuna Tibor a sors fordulatait, jelentsenek bármit is a szavai.

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.