Ismét súlyosan bántalmaztak egy külföldit Pécsen

A Szabad Pécs szerint egy hallgatóról van szó.

2021. november 24., 06:10

Szerző:

Súlyosan bántalmaztak egy dél-amerikai hallgatót Pécsen – állítja a Szabad Pécs. Hozzáteszik: az eset október 24-én kora hajnalban történt. Mint írják, a bántalmazás eddig sem a pécsi sajtóban, sem az egyetem vagy a rendőrség kommunikációjában nem jelent meg.

Viszont a lap szerint külföldi cikkek (amiket az érintett kérésére nem linkeltek be) megjelentek az ügyről, ezek alapján idegengyűlöletről, gyűlölet-bűncselekményről és több, furcsa és problematikus körülményről volt szó – írják.

A 19 éves hallgató a lapnak elmondta, hogy ebben a tanévben kezdett el egy külföldieknek szóló ösztöndíj-program részeként Pécsen tanulni. Kollégiumban lakik, és nagyon tetszik neki a város és Magyarország. Az eset kapcsán hozzátette, hogy több – szintén külföldi – hallgatóval az egyik pécsi szórakozóhelyen voltak, amikor a társaság két lánytagját egy magyar fiatalokból álló társaság zaklatni kezdte.

A portál azt írja: ekkor páran más helyszínre mentek, majd onnan, már hajnalban, négyen indultak vissza a kollégium felé. A szórakozóhely közelében, a nyílt utcán ismét összefutottak a zaklatók 5-6 fős csoportjával. Hozzáteszik: ezek közül az egyik minden különösebb előjel nélkül hozzájuk lépett, megütötte az egyik külföldi fiút, majd ezután a dél-amerikai fiút – aki egyébként az este folyamán alkoholt egyáltalán nem fogyasztott – állon ütötte, írják.

Az egyetemisták kiabáltak és a kollégiumba menekültek, ahol próbáltak segítséget kérni a portástól. A Szabad Pécsnek nyilatkozó hallgató szerint a portás nem igazán foglalkozott a vérző, kiabáló fiatalokkal. A mentőket és a rendőrséget ők riasztották. Mire azok kiértek, a másik szolgálatban lévő, és angolul valamelyest beszélő portás is visszatért, aki próbált a fordításban segíteni. A lap úgy tudja, hogy a magyar fiatalokból álló csapat az este folyamán más külföldi kollégistákat is megtámadott.

Mint írják: mivel a dél-amerikai fiúnak nagyon fájt az álla, így további vizsgálatok miatt a mentősök bevitték a kórházba. Ott újra megvizsgálták, CT-t és röntgent javasoltak, de mivel a hallgatónak ekkor még nem volt tisztázott biztosítási státusza az egyetemista nem kérte ezeket. A fogászati és szájsebészeti klinikára irányították, ahol másnap felvették az osztályra, majd meg is műtötték. Négy csavar került a törött állkapcsába, hetekig nem tudta teljesen kinyitni a száját és csak folyékony táplálékot tudott magához venni.

A hallgató azt is elmondta a lapnak, hogy a kórházba szállításának és az először felírt gyógyszereknek a költségeit neki kellett rendeznie, mivel ekkor még nem volt biztosítása. A később felmerülő költségeket (műtét, kórházi ellátás) már nem neki kellett fizetnie – teszik hozzá.

A lap korábban, 2020. márciusában arról írt, hogy a járvány magyarországi megjelenése után pedig egy ázsiai lányt inzultáltak Pécsen. A Szabad Pécs megkereste az egyetemet is, incs közelmúltbeli, hasonló esetről tudomásuk, de a Pécsi Tudományegyetem vezetése minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a külföldi hallgatókat minél jobban elfogadják, befogadják hazánkban. 

A lap szerint a rendőrség –  a nyomozás érdekeire hivatkozva – csak szűkszavúan nyilatkozott az ügyben. Annyit árultak el, hogy garázdaság miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság és az eddig beszerzett adatok alapján két pécsi férfit hallgattak ki gyanúsítottként a nyomozók – írja a Szabad Pécs. Hozzátették még, hogy „a tényállás teljes körű feltárásához szükséges nyomozati cselekmények folyamatban vannak”. Tehát a nyomozás, a külföldi cikkek állításával ellentétben jelenleg nem gyűlölet-bűncselekmény gyanúja miatt nyomoznak – teszi hozzá a lap. A Szabad Pécs szerint az érintett külföldi hallgatót és két másik szemtanút pedig a héten hallgatja meg a rendőrség.

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Sóki Tamás)

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.