Ismét egész kifli a kalocsai óvodások uzsonnája

A kalocsai polgármester a Facebookon is közzétett közleményében tudatta a szülőkkel, hogy a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény vezetője nem tájékoztatta a kalocsai óvodások uzsonnájával kapcsolatos döntéséről.

2022. szeptember 22., 14:35

Szerző:

A kalocsai testület már augusztus végén döntött arról, hogy október 30-ig minden önkormányzati intézménynek költségcsökkentő intézkedési tervet kell készítenie. Ebbe a csoportba a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény is beletartozik, ez lehet az oka, hogy már szeptember 9-e óta kevesebb volt a kalocsai óvodások uzsonnája.

Az intézmény és tagintézményvezetők a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény leveléből arról értesülhettek, hogy az 1-3, illetve a 4-6 éves korcsoport részére a szeptember 8-tól a hatályos 37/2014 (IV.30) EMMI rendelet értelmében fél vagy egy darab pékárut kell biztosítani étkezésenként, ám a 4-6 évesek részére mostantól az egész darab pékáru helyett egyes esetekben, a termék súlyától függően csak fél darabot lehet adni – írta lapunk szerdán.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerdán a Facebook oldalára kitett posztban kommentálta az intézkedést. A politikus szerint fájó emlékeztető ez az elcsalt választásra: „sok milliárdból hazudozta a mocskos propagandagépezet, hogy az piszkos ellenzék meg akar szorítani, de majd a jófidesz megvéd bennünket.”

Ezt követően a kalocsai polgármester, Filvig Géza is posztolt a közösségi oldalon, és hivatalos közleményben tájékoztatta a szülőket, hogy szeptember 22-től ismét egész adag pékárut kapnak az óvodások. Filvig Géza a megdöbbenését fejezte ki a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény vezetőjének döntésével kapcsolatban, és megjegyezte, hogy bár az intézményvezető asszony a törvényi lehetőségeken belül saját hatáskörében dönthet az ételmennyiségekről, a most indult tanév étkezési mennyiségeiben történt változtatásról vele előre nem egyeztetett, őt erről nem tájékoztatta.

Közleményében Filvig Géza kifejezte a kalocsai önkormányzat gyermekek iránti elkötelezettségét, és felidézte, hogyan sikerült 150 óvodás korú gyermek elhelyezését rövid idő alatt megoldaniuk, amikor az ellátásukra használt épületek már nem feleltek meg a célra, és megjegyezte, hogy mennyit költöttek az elmúlt két és fél évben játszóterek kialakítására. „Természetesen a kisgyermekek étkeztetésében, ellátásában sem kötünk kompromisszumokat a gyermekek kárára, az ő fejlődésük elősegítése a fő célunk!” – írta a kalocsai polgármester.

Filvig Géza elrendelte, hogy szeptember 22-től ismét a korábbi kritériumoknak megfelelő ételadagokat adják a gyerekeknek, és a korábbi döntés ügyében vizsgálatot rendelt el.  

(Kiemelt képünk illusztráció.)