Sokkal drágább lehet az iskolai menza, mint azt gondolták

A jelenlegi gazdasági válság nagy kihívás elé állítja a közétkeztetési szektort, ugyanis a folyamatosan emelkedő kiadásokat kénytelenek áremeléssel kompenzálni.

2022. augusztus 7., 14:34

Szerző:

Még nem mindenhol egyeztek meg a közétkeztető cégek az önkormányzatokkal abban, hogy mennyibe kerüljön szeptembertől a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban a menza – tudta meg az Index Sáfár Ferenctől, a Turisztikai és Vendéglátó Munkáltatók Országos Szövetségének (VIMOSZ) közösségi étkeztetési szekciójának vezetőjétől.

A szakember elmondta, hogy nehéz olyan árat találni, ami az önkormányzatok, szülők és a cégek számára is elfogadható. Nyár elején eredetileg 20 százalék körüli áremeléssel terveztek, amivel ősztől 800-900 forint között lenne egy iskolai ebéd. Ennek a felét fizetnék az önkormányzatok, a másik felét pedig a szülők. Viszont a nyáron több olyan többletkiadással járó törvénymódosítást vezettek be, amivel akár a 30 százalékos áremelés is valószínűnek tűnhet, vagyis egy iskolai ebéd ára akár 1000 forint is lehet. A közétkeztetési cégeknek komoly plusszköltséget jelent a rezsiárak emelkedése, valamint a piaci benzinár is.

„A legnagyobb kihívás az, hogy a közétkeztető cégeknek most, 2022 nyarán kell mondani egy olyan árat, amiből egész tanévben – óvodáknál 240, iskoláknál 185 napon át – biztosítani tudják az ellátást, annak minden költségével együtt úgy, hogy gyakorlatilag két óra alatt változás állhat be egy olyan jelentős költségnemben, mint az üzemanyag” – mondta az Sáfár Ferenc.

Hozzátette, hogy az üzemanyag és a rezsikölcségek mellett az alapanyagok is rohamosan drágulnak, valamint a dolgozói béreket is változtatniuk kell az infláció miatt.

(Kiemelt kép: Ebédelnek az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola egyik első osztályának tanulói 2014. június 12-én. MTI Fotó: Illyés Tibor)

 

Tegnap 21:31

A korábbi kerek évfordulókhoz képest szerényebb külsőségek közepette volt kénytelen ünnepelni a 70. születésnapját az orosz elnök. A Blikk úgy tudja, hogy – a korábbi évekkel ellentétben – Orbán Viktor és a hivatalban lévő köztársasági elnök sem köszöntötte fel az orosz elnököt.

Tegnap 19:41

Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárról, mivel attól tart, hogy annak jelentős vízfelhasználása felgyorsítja a város kiszáradását – jelentette be Murguly Mátyás, a párt helyi politikusa pénteken sajtótájékoztatón.

2022. október 7., 16:44

Október 18-án 11 órakor kísérik utolsó útjára Szakcsi Lakatos Bélát, a magyar dzsessz kiemelkedő alakját. Az október 2-án 80. életévében elhunyt Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművésztől, a nemzet művészétől a Fiumei úti sírkert 41-es művészparcellájában vesznek végső búcsút.