A kalocsai óvodások kiflijén spórolják meg az elszálló étel és energiaárakat

A kalocsai önkormányzat hetek óta spórolási lázban ég, és ez alól a kalocsai óvodások kiflije sem kivétel.

2022. szeptember 21., 13:03

Szerző:

A kalocsai óvodások kiflijén is spórolni kényszerül a kalocsai önkormányzat. A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény egy kalocsai képviselő Facebook-oldalán is megjelent, a bölcsődéknek és óvodáknak küldött levelében adott tájékoztatást arról, hogy milyen takarékossági intézkedéseket hoztak az energiaválság és az emelkedő élelmiszer árak miatt. 

A kalocsai testület már augusztus végén döntött arról, hogy október 30-ig minden önkormányzati intézménynek költségcsökkentő intézkedési tervet kell készítenie. Ebbe a csoportba a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény is beletartozik, ez lehet az oka, hogy már szeptember 9-e óta kisebb fejadagokat adnak a kalocsai bölcsődéseknek és óvodásoknak. „Az állami normatíva emeléséről továbbra sincs szó. Így a közétkeztetők úgy ügyeskedhetnek, ahogy tudnak, miközben a rendeletet be kell tartaniuk. Az élelmiszerárak pedig folyamatosan emelkednek, éppen a pékáru drágult szinte a legnagyobb mértékben, 60 százalékkal kerül többe, mint tavaly” - írta a hvg.hu

Az intézmény és tagintézményvezetők a levélből arról értesülhettek, hogy az 1-3, illetve a 4-6 éves korcsoport részére a szeptember 8-tól a hatályos 37/2014 (IV.30) EMMI rendelet értelmében fél vagy egy darab pékárut kell biztosítani étkezésenként, ám a 4-6 évesek részére mostantól az egész darab pékáru helyett egyes esetekben, a termék súlyától függően csak fél darabot lehet adni.

A rendelet a gyümölcsök esetében a 60-110 grammos mennyiséget határoz meg. 

A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény a gyermekek ételadagjának csökkentése mellett a következő időszakra a főzőkonyha elektromos hálózatának túlterheltsége miatt nem készít sütőben készülő ételeket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI)

 

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.