Megbeszélésre hívta Maruzsa Zoltán a tanárokat

Maruzsa Zoltán pénteken konzultál az intézményvezetőkkel, tanárokkal.

2022. december 13., 16:03

Szerző:

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár konzultációt hívott össze december 16-a péntek 10:00 órára. A konzultációra úgy tudjuk, hogy a tankerületi igazgatók hívtak meg intézményvezetőket, és több pedagógus is részt vesz az egyeztetésen. Az ugyanakkor nem világos, hogy a kiválasztott tanárokat ki, és mi alapján hívta meg az eseményre – írja a Telex.

Egyelőre nem lehet tudni, miről tárgyalnak

Úgy tudjuk, hogy az intézményvezetőket telefonon értesítette a tankerület, de a pedagógus-szakszervezetek levelet is kaptak Maruzsa Zoltántól, ami a Telexhez is eljutott. Ebből kiderül, hogy a konzultáción az érdekvédelmi szervezetekből egy ember vehet részt az eseményen, és a tagoknak nem lesz lehetőségük megszólalni a találkozón.

„Mivel a rendezvény programja kötött, a felszólalás lehetőségét ezen a fórumon nem tudjuk biztosítani. A szakszervezetekkel a további egyeztetésre a következő sztrájktárgyaláson természetesen lesz mód.”

Az eseményt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartják. Az egyelőre kérdéses, miről lesz szó az egyeztetésen. Az ügyben a Telex megkereste a Belügyminisztériumot is, de választ egyelőre nem kaptak a kérdéseikre.

A kormány éppen kedden jelentette be, hogy megállapodtak az Európai Unióval, így megérkezhetnek az uniós pénzek. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón azt ígérte: amint megérkezik az uniós pénz, megemelik a pedagógusok bérét.

A kormány már régóta az EU-val való megállapodáshoz köti az ágazat béremelését. Ha megérkeznek az uniós pénzek, akkor három év alatt lépcsőzetesen növekednének a fizetések, és a pedagógusok bére 2025-re érné el a diplomás átlagbér 80 százalékát. A pedagógus-szakszervezetek egyéb követeléseikről is tárgyaltak november elején Maruzsa Zoltánnal, de lényegi változást azóta sem sikerült elérniük.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke és Maruzsa Zoltán is részt vettek a kormányülésen. Itt azonban Horváth Péter szerint nem volt szó a tanártüntetésekről.

(Kiemelt képünk: Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára. MTI/Szigetváry Zsolt)