Akár 30 százalékkal is drágulhat az iskolai menza szeptembertől

Nem érkeztek túl jó hírek a menzát igénylő gyerekeknek az iskolakezdés előtt.

2022. augusztus 21., 17:48

Szerző:

Az alapanyagul szolgáló élelmiszerek árrobbanása miatt mintegy 30 százalékkal drágulhatnak az iskolai menza árai szeptembertől, írja az Infostart.hu. Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke a rádió online hírportáljának elmondta, ebben a gazdasági környezetben a menzát üzemeltetők már egyre kevésbé tudnak megfelelni a minőségi követelményeknek is.

Az alapanyagok, a rezsi, a szállítás mind egyszerre növekszik óriásit, ezzel pedig az iskolákat étkeztetéssel kiszolgáló cégek a jelenlegi menzaárak mellett Zoltai szerint nem tudják tartani a versenyt. A KSH által publikált átlagárak alapján készített számítás szerint tavasszal egyszer már bekövetkezett egy 30 százalékos emelkedés, októberig pedig már egy újabb jöhet.

A szövetség elnöke ennek kapcsán kritizálta a kormány intézkedéseit is.

Szerinte a 2014-ben bevezetett szigorú szabályok alkalmazását, nevezetesen, hogy teljesülnek-e a korcsoportokra lebontott kötelező napi energia- és tápanyagbeviteli értékek a menzákon ma már nem lehet tartani. Ezt tavasszal már jelezték az illetékes államtitkárságnak is. Zoltai elmondta, emiatt a szektorban máris jelentős pályaelhagyás figyelhető meg.

A cégek és önkormányzatok ezekben a napokban egyeztetnek a közétkeztetést végző cégekkel, és állapítják meg az tanév árait is.

(Kiemelt kép: Hajdinás rántott halat és párolt zöldséget kapnak ebédre a diákok a nyíregyházi Görögkatolikus Általános Iskola ebédlőjében 2014. május 9-én. MTI Fotó: Balázs Attila)