A PDSZ ugyanolyan arányú béremelést követel a tanároknak, amilyet rendvédelmisek kapnak

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levlben fordult Orbán Viktorhoz, amelyben ugyanolyan arányú béremelést követelnek a közoktatásban dolgozóknak, mint amilyet a rendvédelmisek kapnak.

2022. július 17., 21:36

Szerző:

„Jogosnak tartjuk a rendkívül alacsony rendőri és katonai fizetések emelését, elvárjuk a közoktatásban dolgozók bérének legalább ugyanolyan arányú, azonnali emelését is” – írta a PDSZ a Facebookon.

Írásuk szerint a pályakezdő tanároknak is kéne legalább annyit keresniük, mint a pályakezdő tisztek. Viszont a több évtizede a pályán lévők az illetménykategóriák szorzóinak arányában még többet kellene, hogy kapjanak.

Hangsúlyozták, hogy a néhány nappal ezelőtt hozott intézkedéseikkel azoknak a kollégáknak a lába alól is kihúzták a talajt, akik nyomorúságos illetményüket kisadózóként művelődési házakban tartott tanfolyamok, kézművesfoglalkozások, idegenvezetői munka vagy egyéb más egyéni vállalkozói tevékenységgel egészítették ki. Majd hozzátették, hogy a rezsiköltségeket érintő intézkedések közvetlen veszélybe sodorja az alacsony keresetűeket.

Megemlítették, hogy a legutóbbi sztrájkbizottsági egyeztetésen azt a választ kapták Maruzsa Zoltán államtitkártól, hogy a gyengülő gazdaság miatt a pedagógusok meggondolják majd a felmondást, mert nem fognak tudni elhelyezkedni.

„Követeljük, hogy tegyen érzékelhető, azonnali illetményemelésre bérajánlatot, és az augusztus 10-ei megállapodást követően azonnal intézkedjen a kifizetésekről! Követeljük továbbá az átgondolatlan kisadózók adózásáról és a rezsicsökkentésről szóló rendelkezéseinek visszavonását, és arról szakmai és társadalmi egyeztetés megkezdését” – zárta levelét a PDSZ Országos Választmánya.

(Kiemelt kép: A PDSZ, a Ne dolgozz Ingyen, az aHang, a Magyar Szakszervezeti Szövetség is tüntet többek között a Kossuth téren, a Parlament előtt 2022. március 19-én. Fotó: Dimény András/168)